уторак, 6. август 2024.

Rolana pita sa sirom


Rolana pita sa sirom, jednostavno fantastična! Ukoliko niste vični razvlačenju domaćih kora, a volite taj ukus, ovaj recept je za vas. Pita je poput onih starinskih, kakve su pravile naše bake, kada nije bilo da se kupi kora pa su ih same razvlačile. 


Recept je sa Instagram stranice @serotonin.rs koju vode Milica i Nebojša, inače zastupnici vrhunskih kuhinjskih brendova kakvi su Staub, Zwilling i Miyabi. Već nekoliko godina koristim noževe iz njihovog asortimana, kao i nekoliko divnih komada posuđa iz kolekcije Staub, a sve to se može pogledati i kupiti u njihovoj finoj prodavnici koja se nalazi na Vračaru, u Beogradu. Naravno, kao i online, preko sajta www. serotonin.rs.
Na IG profilu Serotonin, pored kuhinjskog programa posuđa, noževa i pomagala, može se pronaći i bezbroj odličnih recepata, među kojima je i ovaj i za rolanu pitu. Osim toga, majstori su i za pripremu ribe, mesa i salata, i postoji još mnogo toga što me je na prvi pogled oduševilo i što čeka isprobavanje. 




Rolana pita sa sirom


Sastojci:


500 g kora za pite

Za premaz kora:

4 jajeta 
250 ml jogurta
100 ml ulja
3 kašike kukuruznog brašnna 
pola kesice praška za pecivo
pola kašičice soli

Za nadev:

600 g sitnog sira
1 jaje
100 g zelja
1 kašičica soli

Priprema:

1. U jednoj činiji umutiti sve sastojke za premaz kora: jaja, jogurt, ulje, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji pomešati sastojke za nadev: sir, jaje, iseckano zelje i so.



2. Kore razdvojiti. Jedna rolnica se oblikuje od jedne kore. Na radnu površinu staviti koru. Na koru staviti oko 5 punih kašika premaza pa ga četkicom razmazati preko cele kore. Zatim je preklopiti po dijagonali, tako da se dobije oblik trougla. Vrh trougla presaviti a na donji, duži deo trougla staviti 3 pune kašike nadeva od sira. Spoljne krajeve trougla preklopiti preko nadeva pa uviti rolnicu. Na isti način uraditi i sa ostatkom kora.



3. Rolnice stavljati na podmazan pleh, jednu do druge. Kada se sve popuni, rolnice preliti ostatkom premaza - trebalo bi da ga bude dovoljno. Rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni. Staviti pleh u rernu i prvih 15 minuta peći na 200 stepeni a zatim temperaturu smanjiti na 170 stepeni i peći još 15 minuta. 










 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...