уторак, 05. децембар 2017.

Posne lisnate kifle

Ove posne kifle sam prvi put napravila pre nekoliko godina i od onda im se stalno vraćam, kad god mi je potrebno posno pecivo, zaista su odlične! Recept je veoma jednostavan, na vama je samo da odaberete čime ćete ih napuniti - meni je najdraži ajvar za slanu varijantu, a džem od šljiva za slatku :)



Posne lisnate kifle 


Sastojci:

Pola kocke (20 gr) svežeg kvasca
1 kašičica šećera 
600 gr brašna (+50 gr)
1 dl ulja
4 dl tople kisele vode
1 kašičica soli

Za premaz:
150 gr omekšalog margarina 
Za punjenje:
ajvar ili džem 




Priprema:

1. U 2 dl tople kisele vode staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti da zapeni tj. da se kvasac aktivira. 
2. U činiju za mešenje staviti brašno, preostalu vodu, ulje, so pa dodati podignuti kvasac i umesiti testo. Najbolje je da se počne sa manjom količinom brašna, u početku mesi varjačom pa onda postepeno doda ostatak brašna dok se ne dobije fino, pomalo masno testo koje se ne lepi za podlogu. 
3. Umešeno testo odmah podeliti na 8 loptica. 
4. Podlogu posuti brašnom da se testo ne lepi, pa jednu po jednu lopticu oklagijom razvući u koru veličine desertnog tanjira. Svaku koru premazati sa malo omekšalog margarina i ređati jednu na drugu. Poslednja kora se ne premazuje. Tu poslednju koru blago posuti brašnom pa ih sve zajedno oklagijom razvući u što tanju koru, a onda tu kružnicu iseći na 16 delova (ili na još više, ukoliko volite male kifle).
5. Možete ih filovati ajvarom, džemom a možete ih ostaviti i prazne. 
6. Motati u kiflice i slagati u podmazan pleh ili ga obložiti pek-papirom. 
7. Pleh sa poređanim kiflicama prekriti čistom krpom i ostaviti da se malo odmore dok se rerna ne ugreje. Pre pečenja premazati ih uljem. 
8. Peći kifle oko 20-ak minuta na 180 stepeni (sa ventilatorom).




Kifle su zaista odlične i preporučujem da odmah pravite duplu meru ;) U originalni recept je na ovu količinu brašna išla cela kocka kvasca i ne čeka se da se testo podigne, međutim, ja volim peciva sa manje kvasca pa mi je draže da ostavim umotane kiflice duže da se dižu a da smanjim količinu kvasca. Osim toga, nekoliko puta sam ih pravila uveče, pa ih tako zamotane ostavila na hladnom, da se polako dižu a ujutro sam pekla - nema razlike, naprotiv, budu veoma fine a sebi skratim posao i imamo ujutro sveže, toplo pecivo.
Ono što je važno, kao i kod ostalih vrsta testa je da su svi sastojci sveži i sobne temperature, da se brašno proseje i da je prostorija u kojoj se mesi topla, bez promaje. To vam garantuje da će i pecivo biti odlično! 
Prijatno! 





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...