понедељак, 4. децембар 2017.

Posne kajsija štanglice

Kada su posni sitni kolači u pitanju, volim da probam i nešto malo drugačije od onog uobičajenog a takve su i ove štanglice. Suve kajsije im daju baš fini ukus i ovaj kolačić je sve lepši što duže stoji, tako da se može praviti i nedelju dana pre nego što vam je potreban. 





Posne kajsija štanglice 


Sastojci:


Za korice: 


520 gr brašna 

1 ravna kašičica praška za pecivo 
1 ravna kašičica sode bikarbone 
3 kašike šećera 
2 dl. kisele vode 
2 dl ulja 

Za nadev: 


2 dl. vode 

200 gr. šećera 
125 gr. margarina 
350 gr. samlevenih suvih kajsija 
150 gr. mlevenih oraha 
150 gr. mlevenog keksa 
2-3 kašike džema od kajsije za premaz ili čokoladna glazura




Priprema:

1. U činiju za mešenje staviti ulje, ugrejanu kiselu vodu, šećer i postepeno dodavati brašno, pomešano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom. Najpre mešati varjačom a onda nastaviti rukom dok se ne dobije mekano, masno testo. Nemojte dodavati više brašna da korice ne bi bile tvrde. Testo odmah podeliti na 4 dela i peći korice na obrnutoj strani najvećeg pleha od rerne.  Kod ovih štanglica, dimenzije korica su 23x33 a mogu biti i veće. Pazite da se korice ne prepeku!

2. Dok se korice peku, pripremamo nadev: U veću šerpu staviti šećer i vodu i kada se šećer otopi tj, proključa, kuvati 2-3 minute pa skloniti sa vatre. Odmah u vruće dodati margarin iseckan na kockice i mešati dok se ne otopi. Zatim staviti samlevene suve kajsije, mlevene orahe i mleveni keks (keks se dodaje na kraju, možda neće biti potrebno da sve ubacite, masa ne sme da bude pregusta jer će se hlađenjem još zgusnuti i stegnuti). 

3. Slaganje kolača: Ostaviti jednu koricu sa strane (onu koja je rešija, tj. koja je najmanje lepa, jer ćemo nju izmrviti i tim mrvicama posuti štanglice) . Fil podeliti na dva dela. Na ravnu tacnu staviti jednu koricu, blago je četkicom premazati sa malo tople vode pa naneti polovinu fila. Staviti preko fila drugu koricu, malo pritisnuti i zagladiti rukama, pa i nju blago navlažiti i staviti ostatak fila. Staviti treću koricu, preko nje staviti pek papir i opteretiti kolač daskom ili poslužavnikom na koji se stave knjige, na primer.  Ostaviti na hladnom preko noći, da se dobro rashladi. Sutradan premazati sa dve, tri kašike džema od kajsije i posuti onom četvrtom, izmrvljenom koricom. 
Tankim, oštrim nožićem iseći na štanglice.




Ove štanglice su veoma ukusan desert, naročito za dane posta. 
Nekoliko napomena:
- Umesto džemom, mogu se preliti čokoladnom glazurom (otopi se 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja) ili se jednostavno posuti šećerom u prahu.
- Ukoliko volite tanje korice, možete ih pre pečenja malo više rastanjiti, ali vodite računa da se ne prepeku jer će onda biti tvde. Čim krajevi počnu da rumene, korice su pečene! Čak je za kolače ovakvog tipa, bolje da se korice više prosuše nego ispeku do kraja, da ne bi bile krte prilikom sečenja.
- Ako niste vični razvlačenju korica ili nemate vremena za to, kao sasvim fina zamena, mogu poslužiti i oblatne ili rozen korice :)






12 коментара:

  1. Dopada mi se, ali bih malo modifikovala recept, fil kao za zerbo snite , bez margarina*odavno sam ga izbacila iz upotrebe*koristeci samo dzem od kajsija.....pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadia, to je dobar predlog! I ja sam izbacila margarin, ali znam da uvek ima onih koji ga koriste tokom posta. Onda bi možda trebalo izbaciti i vodu i šećer, odnosno ne kuvati sirup, već samo pomešati "na hladno" ostale sastojke sa džemom...Hvala na predlogu i javljanju, pozdrav! :)

      Избриши
  2. Jeko, jesi li pravila varijantu sa oblandama? Bude li jednako fin ukus? Nemam velikog iskustva sa ovakvim koricama, pa da ne eksperimentišem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, ja nisam ali moja snaja jeste i kaže da je fino. Samo, ako se dobro sećam, mislim da je na ovu količinu fila iskoristila samo dva ili tri lista oblatne.

      Избриши
  3. Pozdrav, pokusala bih da napravim ove stanglice za slavu pa me interesuje da li bi mozda mogle da se naprave sa gotovim medenim korama? Imate li mozda iskustva s njima? Hvala unaprijed

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Suzana, nadam se da nije kasno za odgovor: nisam pravila sa tim korama pa ne znam sa sigurnošću da kažem, ali ne vidim razlog zašto ne bi moglo. Možda one moraju prethodno da se nakvase sokom kako bi omekšale? U svakom slučaju, ovaj kajsija nadev je divnog ukusa i verujem da će štangle i sa kupovnim korama biti odlične! Lep pozdrav! :)

      Избриши
  4. Mozda mi je promaklo, ali na koliko stepeni i koliko dugo se peku kore?
    Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ove korice se brzo ispeku, na 160 stepeni oko 10 minuta. Ali, najbolje bi bilo da pratite pečenje ukoliko vam je rerna jača kako se ne bi prepekle.

      Избриши
  5. Pravila sam slične sa koricama na izvrnuti plehu i uvek dilema-da li su pečene,prepekla sam ih,izroniće se...da li imate savet,koliko stepeni je idealno?I vreme?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, kod pečenja ovakvih korica bukvalno sekunde odlučuju da li će se prepeći ili će biti ok. Ja ih obično pečem na nižoj temperaturi, na 160 stepeni i budu pečene za 10 minuta - često mi prva bude rešija, pa se za naredne korice ne odvajam od rerne :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...