Divni, starinski kolači, koji se jednostavno prave i veoma su ukusni. Mogu se napraviti nekoliko dana ranije pre nego što su vam potrebni i mogu dugo da stoje a da ne izgube na ukusu. Ukoliko volite kolače iz prošlih vremena, poput orasnica ili šapa, onda će vam se i oni dopasti :)
Učiteljska dugmad
Sastojci:
300 gr mlevenih oraha
250 gr šećera u prahu
1 jaje
1 žumance
2 kašike kakaa
Za kremu:
1 belance
4 kašike šećera u prahu
1 kašika oštrog brašna
1 kašika limunovog soka
oko 50 polovina jezgra oraha za ukrašavanje
Priprema:
U činiju staviti orahe, kakao, jaje, žumance i šećer u prahu i mesiti dok se svi sastojci lepo ne povežu u testo. U početku će se masa osipati ali se posle par minuta lepo sjedini.
Od te smese praviti kuglice i ređati ih na pleh obložen pek-papirom. Kada ih sve završite, pokvasiti kašiku pa svaku kuglicu kašikom blago spljoštiti, da taj gornji deo na koji se nanosi krema bude ravan.
Zatim pravimo kremu:
Umutiti belance u čvrst sneg, dodajući limunov sok i šećer u prahu. Zatim staviti brašno i pažljivo promešati špatulom ili varjačom a onda ovom smesom napuniti kesicu ili špric za ukrašavanje.
Kremu istiskivati na svaku kuglicu i ukrasiti jezgrom oraha (ili badema, ako nemate orahe).
Rernu uključiti na 60 stepeni i kolače sušiti od 45 minuta do sat vremena. Oni će i po završetku pečenja biti mekši ali će da se stegnu kako se budu hladili i stajanjem. Zato pazite da ih ne prepečete.
Ovo je naša divna tradicija, prelepi starinski kolači. Bravo Jeko!
ОдговориИзбришиHvala Aleksandra! :)
ИзбришиБраво Јеко,дивни колачи! Правила сам неколико пута по истом рецепту, али доста давно.Време је да се подсетим...Исти укус имамо;-).
ОдговориИзбришиJelisaveta, baš mi je drago da nam se ukus poklapa ;) Kada pravim više vrsta kolača, obavezno volim da imam i nešto od ovakvih, starinskih kolača :)
ИзбришиPrelepo. Pravim ih sad za Bozic
ОдговориИзбришиHvala na lepom receptu
🥀🥀🥀
Sigurna sam da ćete biti zadovoljni :) Hvala na javljanju, lep pozdrav!
ИзбришиPostoji li posna verzija ovog kolača?
ОдговориИзбришиNe znam kako bi se izvela posna verzija, jer jaje i žumance u smesi vezuju sastojke.
ИзбришиJelo,da li bi mogli da se zalede mozda.?
ОдговориИзбришиDa, Mrija, bez ikakvih problema se zamrzavaju 👍
Избриши