Brokoli je još jedna vrsta povrća koje veoma volim. Izuzetno je zdrav, brzo se priprema i fino kombinuje i kao dodatak nekom obroku sa mesom ili pak ovako, uz testeninu. Ovo je ručak bez mesa, brzo i jednostavno se priprema i veoma je ukusan!
Sastojci:
(originalni recept)
300 gr integralne testenine
400 gr očišćenog brokolija (jedna manja glavica)
60 gr naribanog sira (kod mene je to ementaler a može i parmezan)
60 gr badema
oko 1 dl maslinovog ulja
nekoliko čena belog luka
so, biber, italijanska mešavina začina
Priprema:
U veću šerpu sipati vodu i staviti na vatru da proključa
Brokoli iscepkati na cvetiće, dobro oprati i staviti u vrelu vodu da se kuva.
Za to vreme, bademe staviti u kesicu za zamrzavanje pa ih oklagijom ili čekićem blago usitniti. Zatim ih staviti u manji suv tiganj da se lagano peku na vatri, samo minut-dva, tek da puste miris.
Prebaciti ih u blender, dodati maslinovo ulje, rendani sir, so, biber i mešavinu začina.
Kada brokoli omekša, izvaditi ga pomoću rešetkaste kašike i ubaciti u blender ili secka, a u istu tu vodu staviti testeninu da se kuva.
Dok se testenina kuva, napraviti pesto. Sve sastojke usitniti pulsirajući i ako je potrebno dodati još malo maslinovog ulja ili vode u kojoj se testenina kuva (sami prilagodite gustinu pesta). Kuvanu testeninu procediti i pomešati sa umakom.
Originalni recept je objavila Ružica13 na Coolinarici i ona je koristila broccoli rapini, jednu vrstu "starijeg rođaka" brokolija. On ima cvetiće kao i brokoli ali ne formira veliku glavu. Meni je bilo teško da ga pronađem, pa sam odlučila da jelo pripremim sa brokolijem i mislim da je i to sasvim fina zamena.
Poslužiti odmah, sa svežom salatom i čašom belog vina. Prijatno :)
Testenina sa pestom od brokolija
Sastojci:
(originalni recept)
300 gr integralne testenine
400 gr očišćenog brokolija (jedna manja glavica)
60 gr naribanog sira (kod mene je to ementaler a može i parmezan)
60 gr badema
oko 1 dl maslinovog ulja
nekoliko čena belog luka
so, biber, italijanska mešavina začina
Priprema:
U veću šerpu sipati vodu i staviti na vatru da proključa
Brokoli iscepkati na cvetiće, dobro oprati i staviti u vrelu vodu da se kuva.
Za to vreme, bademe staviti u kesicu za zamrzavanje pa ih oklagijom ili čekićem blago usitniti. Zatim ih staviti u manji suv tiganj da se lagano peku na vatri, samo minut-dva, tek da puste miris.
Prebaciti ih u blender, dodati maslinovo ulje, rendani sir, so, biber i mešavinu začina.
Kada brokoli omekša, izvaditi ga pomoću rešetkaste kašike i ubaciti u blender ili secka, a u istu tu vodu staviti testeninu da se kuva.
Dok se testenina kuva, napraviti pesto. Sve sastojke usitniti pulsirajući i ako je potrebno dodati još malo maslinovog ulja ili vode u kojoj se testenina kuva (sami prilagodite gustinu pesta). Kuvanu testeninu procediti i pomešati sa umakom.
Originalni recept je objavila Ružica13 na Coolinarici i ona je koristila broccoli rapini, jednu vrstu "starijeg rođaka" brokolija. On ima cvetiće kao i brokoli ali ne formira veliku glavu. Meni je bilo teško da ga pronađem, pa sam odlučila da jelo pripremim sa brokolijem i mislim da je i to sasvim fina zamena.
Poslužiti odmah, sa svežom salatom i čašom belog vina. Prijatno :)
Draga Jeko ovako sa integralnim testom, može da se koristi i u toku dijete, samo se smanji porcija pašte na 50 gr. Lep recept i zdrav!
ОдговориИзбришиHvala Aleksandra :) Integralnu testeninu i inače koristim, mnogo mi je ukusnija u odnosu na onu od belog brašna...:))
ИзбришиSuper recept, hvala i pozdrav :)
ОдговориИзбришиHvala, drago mi je da Vam se dopada! Veliki pozdrav :))
Избриши