Divni štapići, odnosno posne kifle posute makom i neverovatno ukusne! Ukoliko ne volite ili nemate mak, naravno, možete koristiti susam, kim ili šta već volite a lepi su i bez posipa. Preporučujem da odmah napravite duplu meru, ja sam se pokajala što nisam, jer su planuli za čas ;)
Mak štapići
Sastojci:
500 gr mekog brašna
7 gr suvog kvasca
pola kašičice soli
1 puna kašika šećera
250 ml tople vode
100 ml ulja
Za premaz:
1 kašičica brašna
50 ml vode
malo maka u zrnu ili semenki za posipanje
Priprema:
Brašno pomešati sa kvascem, dodati sve ostale sastojke i umesiti glatko testo. Ako je potrebno, dodati još malo brašna. Činiju pokriti streč-folijom i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruči, najmanje pola sata.
Nakon tog vremena testo istresti na pobrašnjeni sto i podeliti na osam kuglica. Svaku kuglicu oklagijom razvući u širinu, što tanje, pa urolati i ređati na pleh obložen pek-papirom. Prilikom uvijanja, nemojte ih stiskati, samo ih blago zarolate i to je to.
Zatim razmutiti kašičicu brašna u malo vode i time premazati štapiće pa ih posuti makom.
Po originalnom receptu, koji je objavila Lejla-Lejla na Coolinarici, štapići se još dodatno nakon pečenja premažu šećerom razmućenim u malo vode, ja to nisam uradila jer sam zaboravila, a verujem da su tako još bolji i da, iako slade, idu divno i uz ručak, "na kašiku" a i uz neki slatki doručak, sa džemom ili medom.
Jeko, predivni su. ♥
ОдговориИзбришиHvala, Nale 💕
ИзбришиФеноменални! <3 Прављени много пута!
ОдговориИзбришиBaš mi je drago, Jelo! Hvala na poverenju i na javljanju, veliki pozdrav! 💗
Избриши