петак, 2. март 2018.

Mak štapići


Divni štapići, odnosno posne kifle posute makom i neverovatno ukusne! Ukoliko ne volite ili nemate mak, naravno, možete koristiti susam, kim ili šta već volite a lepi su i bez posipa. Preporučujem da odmah napravite duplu meru, ja sam se pokajala što nisam, jer su planuli za čas ;)





Mak štapići

Sastojci:

500 gr mekog brašna
7 gr suvog kvasca
pola kašičice soli
1 puna kašika šećera
250 ml tople vode
100 ml ulja

Za premaz:
1 kašičica brašna
50 ml vode
malo maka u zrnu ili semenki za posipanje



Priprema:

Brašno pomešati sa kvascem, dodati sve ostale sastojke i umesiti glatko testo. Ako je potrebno, dodati još malo brašna. Činiju pokriti streč-folijom i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruči, najmanje pola sata.
Nakon tog vremena testo istresti na pobrašnjeni sto i podeliti na osam kuglica. Svaku kuglicu oklagijom razvući u širinu, što tanje, pa urolati i ređati na pleh obložen pek-papirom. Prilikom uvijanja, nemojte ih stiskati, samo ih blago zarolate i to je to.
Štapiće prekriti krpom da se ne suše i ostaviti još pola sata da narastaju u plehu.


Zatim razmutiti kašičicu brašna u malo vode i time premazati štapiće pa ih posuti makom. 
Peći u rerni na 180 stepeni (sa ventilacijom) dok ne porumene. 



Po originalnom receptu, koji je objavila Lejla-Lejla na Coolinarici, štapići se još dodatno nakon pečenja premažu šećerom razmućenim u malo vode, ja to nisam uradila jer sam zaboravila, a verujem da su tako još bolji i da, iako slade, idu divno i uz ručak, "na kašiku" a i uz neki slatki doručak, sa džemom ili medom.





4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...