Sliku ovog jela sam davno videla na Pinterestu i planirala da ga isprobam pa nikako da dođe na red, a onda sam ga u roku od par dana pravila 2-3 puta i budući da se svima dopalo, ubačeno je u redovan jelovnik ;)
Za vreme posta, uz dodatak sveže salate, može biti i kompletan obrok ili fini prilog uz ribu, a naravno, možete ga servirati i uz neko meso.
Inače, kinoa je izuzetno zdrava, sadrži dosta proteina i sve esencijalne amino-kiseline, bogata je i mineralima i antioksidantima. Ne sadrži gluten, te je pogodna za ishranu ljudi koji su alergični na njega. Brzo i jednostavno se priprema i ima fini, orašasti ukus. Jedini nedostatak, ako se tako može reći, je relativno visoka cena za naše uslove - 100 grama kinoe organskog porekla košta oko 220 dinara. Međutim, ako pogledate da toliko košta kutija cigareta (ne znam zašto se stalno hvatam za te cigarete a nepušač sam :))) ili sokovi i grickalice koje su, nažalost, gotovo svakodnevno prisutne u većini savremenih porodica, onda to i nije tako nepodnošljiv izdatak za namirnicu koja može biti toliko blagotvorna i korisna za zdravlje i dece i odraslih.
Kinoa sa šampinjonima i belim lukom
Sastojci:
150 gr kinoe
400 gr šampinjona
1 manji praziluk
3-4 čena belog luka
2 kašike iseckanog peršunovog lišća
1 kašičica italijanske mešavine začina
so, biber
3 pune kašike rendanog parmezana
Priprema:
Kinou u situ dobro oprati pod mlazom tople vode, ocediti i staviti u šerpu u kojoj će se kuvati. Naliti sa dva puta više vode i staviti na tihu vatru da se kuva, gotova je za 15-20 minuta.
Za to vreme, šampinjone oprati i iseckati. Isto uraditi i sa prazilukom.
U dubljem tiganju zagrejati maslinovo ulje, pa na njemu propržiti iseckani praziluk, pa dodati šampinjone, posoliti da puste vodu i dinstati ih dok sva tečnost ne ispari. Pred kraj dodati beli luk, začine i skuvanu i oceđenu kinou.
Posuti svežim peršunovim listom i parmezanom i servirati toplo.
Izvor - Damn Delicious
Нема коментара:
Постави коментар