уторак, 20. март 2018.

Integralna krostata


Divna, hrskava posna krostata, napravljena od testa sa orašastim plodovima i integralnim brašnom koje ne sadrži ni puter ni margarin. Pogodna je i za vegane i one koji poste, jer u sebi nema ni jaja ni mlečnih proizvoda. A kombinacije za nadev su zaista brojne - kod mene je sa narendanim jabukama i džemom od smokava a može se puniti i samo džemom. Ono što je krasi je upravo testo koje je tako fino, lagano se mesi i može se koristiti i za neke druge deserte, štanglice ili keksiće.



Integralna krostata


Sastojci:

Za testo: 
1 (130 gr) banana 
100 ml ulja 
50 gr smeđeg secera (ili manje ukoliko za nedav koristite samo džem) 
3 kašike soka od pomorandže 
160 gr integralnog spelt brašna 
100 gr samlevenih ovsenih pahuljica 
100 gr mlevenih oraha (ili lešnika) 
1 kašičica praška za pecivo 
1 kašičica vanilin šećera 
1/3 kašičice soli 
1 kašičica narendane limunove korice 
po pola kašičice cimeta i kardamoma 

Za nadev: 
300 gr narendanih jabuka 
450 gr džema 


Priprema: 

1. U činiji za mešenje viljuskom izgnječiti bananu. Dodati ulje, šećer i sok od ceđene pomorandže i dobro promešati.   Zatim u to dodati brašno, samlevene ovsene pahuljice, mlevene orahe, so, prašak za pecivo, začine i rendanu limunovu koricu. 

2. Umesiti testo koje će biti pomalo lepljivo i masno. Staviti ga u veću kesu za zamrzavanje, preko kese ga istanjiti oklagijom, kako bi se što pre rashladilo i ostaviti ga na dva sata u frižider ili na pola sata u zamrzivač. 

3. Dok se testo hladi, pripremiti nadev. Jabuke očistiti i narendati (ja ih rendam sa korom) pa ih pomešati sa džemom. 

4. Pek papir iseći tako da bude malo širi od kalupa u kome će se krostata peći, pekač je dimenzija 26 cm (ili malo veći, nikako manji da ne bi testo bilo debelo). Uzeti malo više od 2/3 testa, blago ga posuti brašnom i oklagijom ga razviti na pek papiru. Uraditi tako da i stranice budu podignute pa ga prebaciti zajedno sa papirom u kalup za pečenje. Izbockati ga viljuškom.

5. Napuniti krostatu nadevom, poravnati da i stranice budu pokrivene pa je ukrasiti - ostatak testa razviti oklagijom dok je u kesi za zamrzavanje, modlicom izvaditi oblike po želji (zvezdice, srca...) i poslagati po nadevu. 

6. Rernu ugrejati na 180 stepeni i peći krostatu dok stranice ne porumene, oko pola sata. Ako brzo počne da rumeni, pokriti je alu-folijom i dovršiti pečenje. Dobro rashladiti pa tek onda iseći i servirati.  




U originalnom receptu, korišćena su jaja u testu, a ja sam kao zamenu upotrebila bananu i to se pokazalo kao odlično rešenje! Osim toga, umesto kvasca, stavila sam prašak za pecivo. Dodala sam i samlevene ovsene pahuljice, dakle, sve se može prilagoditi sopstvenom ukusu a da se dobije podjednako ukusan desert :)) Za nadev se može koristiti samo džem, mogu se u njega dodati mleveni orasi ili lešnici, a svakako bi bila fina i ako bi se punila nekim čokoladnim filom ;)
Ukoliko ćete za nadev koristiti samo džem, onda se šećer u kori može i smanjiti ili čak sasvim izostaviti. Tako su radile žene koje su je isprobale na Coolinarici - klik na recept. 


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...