уторак, 20. март 2018.

Integralna posna krostata


Divna, hrskava posna krostata, napravljena od testa sa orašastim plodovima i integralnim brašnom koje ne sadrži ni puter ni margarin. Pogodna je i za vegane i za one koji poste, jer u sebi nema ni jaja ni mlečnih proizvoda. 


Kombinacije za nadev su zaista brojne - kod mene je najčešće sa narendanim jabukama i džemom od dunja ili smokava a može se puniti i samo džemom. Ono što je krasi je upravo testo koje je tako fino, lagano se mesi i može se koristiti i za neke druge deserte, štanglice ili keksiće.


Integralna posna krostata


Sastojci:

Za testo: 
1 (130 g) banana 
100 ml ulja 
50 g smeđeg šeć
era
5-6 kašika soka od pomorandže 
160 (+40) g integralnog spelt brašna 
100 g samlevenih ovsenih pahuljica 
100 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo 
1 kašičica vanilin šećera 
1/3 kašičice soli 
1 kašičica narendane pomorandžine korice 
po pola kašičice cimeta i kardamoma 

Za nadev: 
300 gr narendanih jabuka 
450 gr džema 


Priprema: 

1. U činiji za mešenje viljuskom izgnječiti bananu. Dodati ulje, šećer, sok od pomorandže i dobro promešati.   Zatim u to dodati brašno, samlevene ovsene pahuljice, mlevene orahe, so, prašak za pecivo, začine i rendanu narandžinu koricu. 
2. Umesiti testo koje će biti pomalo lepljivo i masno. Staviti ga u veću kesu za zamrzavanje, preko kese ga istanjiti oklagijom, kako bi se što pre rashladilo i ostaviti na dva sata u frižider ili na pola sata u zamrzivač. 
3. Dok se testo hladi, pripremiti nadev. Jabuke očistiti i narendati (ja ih rendam sa korom) pa ih pomešati sa džemom. U nadev možete dodati i malo suvog grožđa ako ga volite.
4. Pek papir iseći tako da bude malo širi od kalupa u kojem će se krostata peći (26 cm ili malo veći). Uzeti malo više od 2/3 testa, blago ga posuti brašnom i oklagijom razviti na pek papiru. Uraditi tako da bude za 2 cm šire od veličine kalupa kako bi testo i na stranicama bilo podignuto, pa ga prebaciti zajedno sa papirom u kalup za pečenje. Izbockati ga viljuškom.


5. Napuniti krostatu nadevom, poravnati da i stranice budu pokrivene pa je ukrasiti - ostatak testa razviti oklagijom i modlicom vaditi oblike po želji (zvezdice, srca) ili jednostavno iseći tračice i poslagati ih po nadevu. 
6. Rernu ugrejati na 180 stepeni i peći krostatu dok stranice ne porumene, trebalo bi da je pečena za oko 30 minuta. Ako brzo počne da rumeni, pokriti je alu-folijom i dovršiti pečenje. Dobro rashladiti pa tek onda iseći i servirati.  


Za nadev možete koristiti samo džem a mogu se u njega dodati i mleveni orasi ili lešnici. Svakako bi bila fina i ukoliko bi se punila nekim čokoladnim filom.




Pogledajte video recept na Youtube kanalu Jekin Kapric:


Ukoliko ćete za nadev koristiti samo džem, onda se šećer u kori može i smanjiti ili čak sasvim izostaviti. Tako su radile žene koje su je isprobale na Coolinarici - klik na recept. 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...