четвртак, 15. март 2018.

Posni kolač sa rendanom bundevom


Posni kolač po receptu moje drage prijateljice Dace iz Vrčina koji sam pravila mnogo puta, baš ga volim! U originalu, Dacina mama ga je pravila sa narendanim jabukama, što je takođe divna, zahvalna kombinacija, naročito za dane posta ili ako izbegavate jaja i mlečne proizvode. Još jedan plus je što vam mikser uopšte nije potreban, već samo kašika ili varjača kojom ćete povezati sastojke. Ustvari, najveći deo posla je rendanje bundeve ;) 
Ukoliko već imate narendane bundeve u zamrzivaču, možete i nju koristiti.




Posni kolač sa rendanom bundevom 

Sastojci:

Šolja je od 2,5 dl
2 pune šolje narendane bundeve (oko 350 gr)
1 šolja šećera 
1 puna kašičica sode bikarbone
2 dl ulja 
2 šolje brašna
1 puna šaka seckanih ili mlevenih oraha
1 šaka suvih brusnica ili suvog grožđa
Za premaz:
7-8 kašika džema od kajsije
3-4 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U veću činiju staviti narendanu bundevu, šećer i sodu bikarbonu. Sve promešati da se poveže i ostaviti u frižider na sat vremena. Kada koristim svežu bundevu, onda ostavim ovako da ona pusti sok, a ako je bundeva iz zamrzivača, onda nema potrebe jer je već vlažna i odmah dodajem ostale sastojke. Dakle, nema potrebe da se bundeva ocedi od soka koji će pustiti jer će zbog njega kolač biti posebno sočan.

Nakon toga, u smesu dodati ulje, brašno, orahe i brusnice ili suvo grožđe. Sve dobro promešati.

Smesu izliti u okrugli kalup za pečenje dimenzije 24-26cm ili pravuogaoni oko 20x25cm koji je obložen pek papirom ili podmazan i posut brašnom.
Smesa je gusta i najbolje ju je kašikom ili čak rukom polako rasporediti i utapkati u pleh.



Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, do 30 minuta a kada je golač gotov, vrućeg ga premazati džemom od kajsija (ako je džem gust, možete ga prethodno zagrejati) i posuti mlevenim orasima.




Napomene: 
- za ovaj kolač gotovo uvek koristim smeđi ili kokosov šećer i maslinovo ulje,  a može se koristiti i beli kristal šećer i suncokretovo ulje.
- uvek koristim integralno brašno, najčešće spelt, ali je kolač jako lep i sa običnim belim brašnom. 
- naravno, ukoliko volite cimet, obavezno ga dodajte, to je provereno fina kombinacija sa bundevom :)
- ovaj kolač je odličan i kada se ispeče u kalupu za mafine!
- možete malo povećati količinu bundeve a smanjiti količinu ulja, za dijetalniju verziju ;) 
- i na kraju, ako niste ljubitelj bundeve, slobodno je zamenite jabukama! :)

Kolač je mek i sočan, ali nije tako kompaktan prilikom rezanja, međutim,  to niti smeta, niti je važno, jer u pitanju ipak zdravija varijanta deserta gde nije u prvom planu izgled već ukus :)




6 коментара:

  1. Jeko, savršen veganski recept za moje dete! Hvala beskrajno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, nadam se da će se tvojoj ćerki dopasti, ustvari, verujem da hoće, dopadne se čak i onima koji ne vole bundevu :) Hvala ti na javljanju i čitanju :)

      Избриши
  2. Napravila sam kolac juce. Odlican je! Izgled super, ukus fenomenalan! Hvala za recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Daniella, hvala na isprobavanju recepta i javljanju! Mnogo me raduje da Vam se dopao :) Imam 6 bundeva u bašti, tako da je i kod mene ovih dana ponovo u planu ;)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...