петак, 8. децембар 2017.

Musaka od belog mesa

Ne znam zašto se ovo jelo zove 'musaka', kad se obično pod tim podrazumeva da sadrži bar jedan red krompira, patlidžana ili tikvica :) Međutim, ono što je sigurno je da će se dopasti svima, pa i onima koji nisu ljubitelji klasične musake. Belo pileće meso, šampinjoni, pa sve to preliveno bešamel sosom i pavlakom, drugim rečima, delikates za prave gurmane ;)






Musaka od belog mesa 
(izvorni recept)

Sastojci: 

600 gr belog pilećeg mesa
400 gr šampinjona 
1 kašičica soli
pola kašičice belog bibera 
100 gr rendanog kačkavalja

Za bešamel:

50 gr maslaca
2 ravne kašike brašna (ja koristim integ.spelt brašno)
3 dl vrućeg mleka
na vrh noža muskatnog oraščića
100 gr kisele pavlake 



Priprema: 

1. Belo meso iseći na tanje šnicle, blago ih izlupati čekićem i posoliti. Propržiti ih na malo masti ili ulja i slagati u vatrostalnu posudu u kojoj će se peći. Prethodno, posudu dobro podmazati i posuti prezlama.

2. Šampinjone oprati, posušiti i sitno iseckati.  Na istoj masnoći na kojoj se pržilo meso, propržiti šampinjone da malo svenu i puste vodu, pa ih staviti preko mesa. 



3. U šerpi na tihoj vatri rastopiti maslac. Dodati brašno, kratko ga propržiti mešajući žicom da se ne stvore grudvice i naliti vruće mleko. Kuvati par minuta dok se sos ne zgusne pa u vruće dodati muskatni oraščić, so, biber i kiselu pavlaku. Dobro promešati i preliti preko složenog mesa i šampinjona. 



4. Posudu malo protresti da se sos fino rasporedi pa staviti u rernu da se zapeče dok ne dobije rumenu koricu. Kod mene se peče oko pola sata na 180 stepeni. 

5. Pred kraj pečenja, jelo posuti narendanim kačkavaljem i ostaviti još par minuta da se sir otopi i zapeče. 







4 коментара:

  1. Nek se zove kako hoće, meni liči da je odlično - obožavam ovakva jela svake vrste.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Kato :) I ja ih volim - ne moram da stojim kraj šporeta, već gurnem u rernu pa radim nešto drugo dok se ručak "sam" priprema :)) Veliki pozdrav!

      Избриши
  2. Potvrđujem da je odlična, recept sam dobila pod imenom Španska piletina (verujem da Španci o tom pojma nemaju), i svi je obožavamo. Meni je bitan detalj i to, da mogu sve da spremim i složim dan ranije, a sutra samo da se kratko zapeče....
    Sviđa mi se tvoj crveni pekač! ❤😉

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežo, majstori smo da damo naziv, nema šta 😃 I meni se to dopada i par puta sam tako uradila, kad smo išli na vežbe pa dođemo gladni, ubacim jelo u rernu i ono se ispeče dok se raspakujemo 😉
      A pekač obožavam, zna seka šta će mi se svideti 😉
      Hvala ti na javljanju, pozdrav! 💗

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...