среда, 13. децембар 2017.

Mađarica


Kad je reč o takozvanim pitama, odnosno kolačima sa mnogo tankih korica, Mađarica mi je apsolutno na broju jedan - fascinira me da nešto tako jednostavno, napravljeno od nešto malo brašna, mleka i čokolade, može biti tako finog ukusa, naročito kada se napravi dobar balans pa korice i krema budu iste debljine :) Od kada pravim kolače ovog tipa, ovaj recept mi je ubedljivo najbolji i mislim da se i početnici bez brige mogu upustiti u avanturu pečenja finih, tankih korica i sigurno će imati uspeha :) Osim toga, lepota ovog kolača je i u kremi, koja ima specifičan čoko-karamel ukus, jer se šećer prethodno karamelizuje, pa tek onda dalje kuva u mleku.




Mađarica



Sastojci:

Za korice:
600 g brašna 
1 kesica praška za pecivo
3 jajeta
200 g šećera
200 g masti

Za kremu:
750 ml mleka
300 g šećera
6 kašika oštrog brašna
4 kašike kakaa
1 čep ruma
250 g maslaca ili margarina

Za glazuru:
200 g čokolade+6 kašika ulja 



Priprema: 

1. U činiju staviti mast, šećer i jaja i izmiksirati da se poveže. Zatim dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo i umesiti glatko testo. 
Testo odmah podeliti na 5 jednakih delova (najbolje je da ih izmerite na vagi, kako bi bili iste težine).
Iseći 5 listova pek-papira na kojima ćete razvijati korice. 
Loptu testa staviti na pek-papir, preko nje staviti razrezanu kesu za zamrzavanje i preko kese perelaziti oklagijom, tanjeći koru. Zatim preko kese nasloniti veću svesku ili knjigu (dimenzija 35x25)  i tupom stranom noža opkrojiti oko knjige, potom odlepiti kesu i odstraniti višak testa. 
Tako uraditi sa svih pet delova. 

2. Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni (sa ventilatorom). Kore se peku na obrnutoj strani najvećeg pleha od rerne - staviti na pleh koru zajedno sa pek-papirom na kome smo je razvaljali i peći je vrlo kratko, do 5-6 minuta. Čim rubovi kore počnu da rumene, odmah je izvadite napolje, blago je svući sa pleha na sto, zajedno sa papirom na kome se pekla. Preko kore staviti čist pek papir i lagano je opteretiti nekom daskom ili poslužavnikom. I tako peći jednu po jednu, a svaku sledeću zajedno sa papirom na kome se pekla stavljati preko one prethodne i opteretiti. Kada ih sve ispečete, držati dasku još 15-ak minuta, taman dok ne pripremite kremu.

3. 300 gr šećera staviti u dublju šerpu da se karamelizuje na tihoj vatri. Čim se šećer otopi i dobije žutu boju, naliti 500 ml vrućeg mleka i mešati dok se sav šećer u potpunosti ne rastopi u mleku. 
U preostalih 250 ml mleka dobro promešati brašno i kakao da nema grudvica, pa to dodati u provrelo karamel-mleko i mešati dok se ne zgusne. U vruće dodati čep ruma i iseckan maslac i mutiti mikserom da se sve lepo sjedini. 

4. Korice odmah filovati vrućom kremom.
Možete kremu podeliti u 4 činijice da biste bili sigurni da ćete je ravnomerno naneti. Poslednja kora se ne premazuje već se prekrije pek papirom i optereti daskom ili poslužavnikom. To ne mora biti nešto jako teško, već se samo blago pritisne dok se ne stegne. Kada se kolač ohladi, posle par sati, premazati ga čokoladnom glazurom, koja se pravi tako što se otopi 200 g čokolade sa 6 kašika ulja i tako topla premaže preko kore. 

Kolač ostaviti da se dobro rashladi. Pre sečenja ostaviti ga 15-ak minuta na sobnoj temperaturi da omekša kako biste ga lakše isekli.




Ukoliko želite da kolač bude niži, možete peći i 4 kore, ali ih razviti da budu veće (40x30) i obratno, možete peći i 6 korica ali manjeg formata, kolač je lep i u jednoj i u drugoj varijanti.
Originalni recept je od Danke1979.

10 коментара:

  1. Svašta pravih, ali prava mađarica nikako da dodje na red. A moraće uskoro. Slike neću da falim da ne ureknem :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, hvala :)) Nisam je ni ja dugo pravila, a spremam se baš ovih dana da repriziram ;)

      Избриши
  2. Da prijavim ja svoju bruku? Nisam je ni jela ni pravila.. Niko je od mojih ni u familiji ni od prijatelja ne sprema, pa nisam ni ja :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, nisam je ni ja pravila do pre par godina, a ne sećam se ni da su je pravile žene iz moje porodice, mama, baka..Međutim, odkad sam se udala za Bosanca koji je odrastao u Slavoniji, jedem je redovno na svim porodičnim okupljanjima, jer je to kod Slavonaca čini mi se, glavni kolač 😃 Tako da sam poželela da je sama napravim, nije to neki problem 😊😉

      Избриши
  3. Evo i mene da prijavim bruku, aj sto je nisam pravila, ali se ne secam da sam je ikada jela...ali morala sam da zvirnem i procitam ceo recept...divna ti je Jeko i prelepe su ti slicice :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, hahaha, pa nije bruka :))) Nisam je ni ja pravila dok nisam došla na Coolku, a nisu je pravile ni moja baka, mama, tetka iako su imale stvarno prelepe kolače. Mislim da je ovaj kolač karakterističan najviše za Slavoniju i uopšte, Hrvatsku :) Hvala ti što si navratila! :*

      Избриши
  4. Ja sam je pravila po receptu od Bojane, onu dvobojnu,ima malo posla oke nje, ali ništa strašno. Sino izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, znam tu Bojaninu, sećam se sličice a nije još uvek došla na red. Pravila sam neku sličnu od Ttonke, jeste da ima malo posla oko korica ali je zaista divan kolač. Hvala ti :)

      Избриши
  5. Na slici izgleda fantasticno. Tako ravne kore kao pod vasevagom!!! :) Svaka cast majstorice!!! Ja je licno nisam nikada pravila jer gde god da sam je probala uvek mi je bila suva a i po sastojcima bih rekla da naginje ka suvoci. Ako gresim molim vas da me ispravite i date povod da je isprobam :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lilavanila, hvala Vam na pohvalama :)) Ne znam kako bih opisala, nije suv kolač kao što su šapice ili oblatne, ali nije ni kremast kao krempita :)) Meni je ovo jedan od najdražih kolača, ali naravno, ako se napravi baš tako kao što kažete - da odnos korica i fila koji je na njima bude tako dobro izbalansiran da se kolač kada se zagrize ne drobi ali ni da bude premekan :))) Ako je nikada niste pravili, možda će biti potrebno malo strpljenja oko izrade korica, ali meni se recimo desilo kada sam ih prvi put pravila da su bile bolje nego neki od sledećih, verovatno sam se više trudila i bila pažljivija...Puno sreće ako odlučite i javite utiske! Pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...