четвртак, 14. децембар 2017.

Cukanine posne štangle

Divan posni kolač, ne zna se da li su lepše korice ili fil! Za izradu korica se koristi džem od kajsija, što im daje zaista fini ukus a utiče i na to da se veoma lako razvlače. 



Cukanine posne štangle 

Sastojci:

Za korice:

2 dl ulja
16 kašika vode
200 g džema od kajsija 
100 g šećera
oko 600 g brašna
1 ravna kašika sode bikarbone 

Za fil:

6 dl vode 
400 g šećera
250 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
300 g posnog mlevenog keksa
200 g mlevenog pečenog lešnika


Priprema:

 Priprema korica:
1.U šerpu sipati ulje, vodu, šećer i džem od kajsije, pa staviti na vatru da provri. Kuvati na tihoj vatri oko tri minute uz mešanje, dok se šećer ne istopi pa ostaviti samo da se kratko prohladi.
2. U mlako dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Nemojte odmah dodavati celu količinu brašna, već postepeno. Mešati prvo varjačom a onda nastaviti mešenje rukom dok ne dobijete fino, meko testo koje se ne lepi za ruke.
3. Testo odmah podeliti na 5 loptica (najbolje je da ih izmerite kako bi bile iste težine) i uključiti rernu da se greje na 180 stepeni sa ventilatorom.
 Pripremiti 5 listova pek papira na kojima ćete razvlačiti korice. Preko loptice testa staviti razrezanu kesu za zamrzavanje pa preći oklagijom, razvlačeći koru na dimenzije oko 38x30, a može i veći format za što tanje korice. Tako uraditi sa svih 5 korica.
4. Zajedno sa papirom, korice pažljivo stavljati na obrnut najveći pleh od rerne i peći ih vrlo kratko, samo da porumene, oko 5 minuta i gotove su. Slagati ih, zajedno sa papirom na kome su se pekle, jednu preko druge pa lagano opteretiti poslužavnikom ili daskom.

Priprema fila: 
  Šećer i vodu staviti u dublju šerpu pa na vatru da provri i da se šećer otopi. U vruće dodati čokoladu i margarin iseckan na kockice, promešati da se otopi pa dodati mleveni keks i lešnik uz neprekidno mešanje. Još malo kuvati na vatri pa ostaviti da se prohladi.

Korice premazati toplim, tj. mlakim filom. Možete fil podeliti na 5 činijica kako biste bili sigurni da ćete ga ravnomerno naneti na svaku koru. Poslednju koru takođe premazati i posuti mlevenim lešnikom.
Kolač ostaviti da se dobro rashladi, pa tek onda seći na štanglice. Najbolje ga je praviti dan, dva ranije, jer će tada fino omekšati i lepše će se seći :)
Napomena: autorka originalnog recepta, Jelena, preporučuje da se koristi isključivo džem od kajsija a ne neki drugi, jer on utiče na to da je testo veoma fino za rad i da se korice lako razvlače.





10 коментара:

  1. Kako lepa fotografija! Da mi je znati čime sečete kolač ovako precizno. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Kato 😊 Da ne persiramo? Ranije sam sekla onim jako malim i tankim nožićima što se kupuju u kineskoj radnji po 6 komada, a onda sam u poslednje vreme počela da koristim skalpel i on je još bolji. S tim što je potrebno da kolač malo ranije izvaditi iz frižidera, posebno ako ima glazuru, kako bi ona malo popustila i tada je lakše za sečenje. Veliki pozdrav i hvala na javljanju ❤

      Избриши
  2. Da li korice mogu par dana ranije da se naprave da stoje poklopljene ili u kesi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Korice se mogu napraviti ranije i držati u kesi, neće se osušiti. Ali, moj savet je da ukoliko imate vremena kolač napravite par dana ranije jer je bolji kada odstoji. Dakle, i korice i nadev. Samo ga prekrijte streč folijom da se ne suši, držite na hladnom mestu (van frižidera) i isecite pred serviranje.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...