недеља, 26. јануар 2020.

Voćna mađarica


Kada pravim više vrsta sitnih kolača, uglavnom to budu stari, provereni recepti i ono što nam je posebno omiljeno, ali naravno, volim da isprobam i nešto novo, da malo unesem promene u standardni "repertoar" na kome su već godinama Lešnik gnezda, Žarbo i Šarene oblatne


Ove godine, za slavu sam odlučila da pravim i Voćnu mađaricu, koju već odavno merkam i ne mogu a da se ne upitam zašto sam čekala do sada? Kolač je jednostavno fantastičan. Korice vrlo brzo omekšaju, pa mi je odmah palo na pamet kakva bi bila kada bi se pravila u obliku okrugle torte, sa jedno 8-9-10 korica ;) A kreme, predivne! Standardno fina bela krema i ono što je najlepše kod ovog kolača, a to je krema od crvenog bobičastog voća koja kolaču daje svežinu. 
Definitivno, kolač koji ću ponovo praviti i koji je sjajan izbor u situacijama kada imate probirljive goste koji vole tzv. bele kolače, odnosno deserte bez orašastih plodova i čokolade - verujte, ima i takvih :)


Voćna mađarica

Sastojci:

Za kore:

2 jajeta
200 g šećera
150 g masti (ili maslaca/margarina)
200 g kisele pavlake
600 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo (10 g)

Za belu kremu:

1 l mleka
8 kašika šećera
6 kašika gustina
1 kesica (40 g) praška za puding od vanile
200 g maslaca

Za voćnu kremu:

500 g višanja (ili jagoda, malina)
3 kašike šećera
2 kesice (2x40 g) praška za puding od vanile ili maline

Za glazuru:

150 g bele čokolade
5 kašika ulja


Priprema kora:

U činiju za mešenje staviti jaja, šećer, mast i kiselu pavlaku. Kratko izmiksirati da se poveže pa postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Možda neće biti potrebna sva količina brašna a možda ćete dodati i malo više (to zavisi i od brašna i od veličine jaja...). Uglavnom, potrebno je zamesiti fino glatko testo koje ne sme biti tvrdo.
Testo odmah podeliti na pet loptica iste težine. Najbolje je da koristite vagu i izmerite ih kako biste bili sigurni da su jednake.
Iseći 5 listova pek papira. Papir blago posuti brašnom, na sredinu staviti lopticu testa, prekriti je rasečenom kesom za zamrzavanje i pomoću oklagije razvući što tanje na dimenzije 35x30 cm. Kako bih bila sigurna da će sve korice biti istih dimenzija, kada razvučem testo, preko kese prislonim neku svesku tog formata i tupom stranom noža obeležim oko sveske. Zatim je sklonim, odlepim kesu i sklonim višak testa. 
Tako uraditi sa svih pet loptica, a onda uključiti rernu na 180 stepeni (ili 170 sa ventilatorom). Razvučene korice, pre no što se stave u rernu, obavezno izbockati viljuškom kako ne bi popucale prilikom pečenja.


Stavljati razvučeno testo (zajedno sa papirom) na obrnutu stranu najvećeg pleha iz rerne i peći maksimalno 10 minuta. Čim rubovi testa porumene, korica je gotova, a to može biti i za kraće vreme - najbolje je da pratite dok se peku i ne napuštate kuhinju! Govorim iz iskustva, često je samo nekoliko sekundi duže dovoljno da korica pregori :)
Pečene korice, zajedno sa papirom, stavljati jednu preko druge a poslednju, petu, prekriti čistim papirom i blago sve zajedno opteretiti kuhinjskom daskom. 
Ostaviti ih tako dok se u potpunosti ne ohlade i za to vreme pripremiti kremu. 

Savet: korice se mogu ispeći i deset dana pre nego što vam je kolač potreban a kreme napravite naknadno, dva, tri dana ranije i filujete. Tokom zime, često tako radim. Ispečem korice, pažljivo ih uvijem u čist stolnjak jer su veoma krte i ostavim ih na hladnom pa dva dana pred slavu samo skuvam kremu i filujem. 

Priprema kreme:

• Priprema bele kreme: 
Gustin i prašak za puding razmutiti u 200 ml hladnog mleka a ostatak mleka staviti u šerpu sa šećerom pa na srednje jaku vatru da se greje. Kada mleko provri, usuti razmućenu smesu gustina i pudinga i uz stalno mešanje kuvati 2-3 minute dok se ne zgusne. Ostaviti da se prohladi pa u mlako dodati omekšali maslac iseckan na kockice i dobro izmiksirati. 

• Priprema voćne kreme:
Voće izmiksirati u blenderu ili secku pa dodati vode da ukupna količina iznosi 700 ml. Oduzeti 200 ml i u tome razmutiti prašak za puding a ostatak staviti sa šećerom u šerpicu i na vatru da se kuva. U provrelo dodati razmućeni puding i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne. Ova krema se kuva malo duže od uobičajene puding kreme, oko 5-6 minuta. 
Ostaviti je da se prohladi. Dovoljno je da se smlači da bi se kolač mogao filovati. 

Slaganje kolača:

Izaberite najlepšu koru koju ćete staviti na vrh pite i ostavite je sa strane. 
Prvu koru staviti na poslužavnik, pleh ili neku dasku na kojoj će se kolač hladiti. Premazati je polovinom bele kreme pa pažljivo staviti drugu koricu. Preko nje namazati voćnu kremu. Ponoviti postupak. Na treću koricu ide preostala bela krema, na četvrtu ostatak voćne kreme i na kraju ide peta korica koja se ne premazuje. 
Preko nje staviti pek papir i kolač blago opteretiti poslužavnikom na koji možete staviti neku veću knjigu ili mleko u tetrapaku. 


Kada se kolač oladi i omekša, a to će biti već posle 4-5 sati, na pari otopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kolača. Ostaviti da se stegne, pa skalpelom ili oštrim tankim nožem iseći kolač na štangle. 

Izvor recepta: Torte i kolači - Ivanka 





4 коментара:

  1. Ovo izgleda sjano! Volim tu kombinaciju crvenog voća i vanil krema, tako da mogu da pretpostavim kako je fina.

    ОдговориИзбриши
  2. Jekoooooooo! Cekamo tvoje nove recepte kolaca/pita sa vise korica! Obozavamo tvoja umetnicka dela! Iznenadi nas necim lepim, znamo da imas dosta recepata koje stekas. :-)
    Veliki pozdrav od Milice iz Beograda!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha, Milice, imam recepata, slika, svega, samo da sednem i iskuckam :))) A kad ću, ne znamo :D
      Šalim se, biće nešto ovih dana, nadam se.
      Hvala na lepim rečima :*

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...