субота, 4. јануар 2020.

Aromatični posni kolač od šargarepe


Ovaj kolač je pored Posne pite sa jabukama i Čarobne posne štrudle sa čajem ubedljivo najlepši posni kolač koji sam pravila i jela. Bez keksa, bez margarina, sa par običnih sastojaka a tako fino uklopljenih. I na sve to, amareto! Kada bih samo mogla dočarati kako je kuća mirisala najpre dok se pekao i kasnije dok sam ga sekla - fantazija! 



Inače, iako postim samo dva puta godišnje, na Badnji dan i na Veliki petak, često pravim posne kolače. Lako je napraviti dobar desert kada se koriste jaja, mleko ili puter ali ukusan posni/vege kolač, koji je ujedno i zdrav a i lep na oko, ipak je ozbiljniji poduhvat. Ovaj kolač sve to jeste, plus, izuzetno jednostavan. Doduše, nisam sigurna koliko se može nazvati zdravim bilo šta što sadrži beli šećer ali tešim se time da ga nema mnogo jer slast dolazi od šargarepe, jabuke i suvog grožđa.



Važno je naglasiti da mu poseban štih daje amareto pa ga nemojte izostavljati. Ukoliko ga nemate a ipak želite da isprobate kolač, možda biste u tom slučaju mogli koristiti neki fini konjak ili viski. Kao što je i čuvena Džulija Čajld govorila: "Volim da kuvam sa vinom. Ponekad, čak ga stavim i u hranu" - tako i ja, često upotrebljavam alkohol u kolačima. To nisu neke velike količine pa ih i deca mogu jesti, ali su dovoljne da daju zaista finu aromu a ukus kolača, posebno kada je u pitanju nešto ovako jednostavno, podignu na viši nivo.





Aromatični posni kolač od šargarepe

Sastojci:

320 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
100 g šećera
100 ml ulja 
100 ml amareta
100 g suvog grožđa
1 kašika narendane pomorandžine korice
300 ml soka od pomorandže (2 veće pomorandže)
180 g šargarepe (2 srednje veličine)
220 g jabuke (2 manje)

Priprema:

• Pomorandže dobro oprati, osušiti i narendati koricu. Iz pomorandži iscediti sok i njime natopiti suvo grožđe kako bi omekšalo. U to dodati i amareto i par puta promešati. 
Ostaviti najmanje 15 minuta da suvo grožđe omekša a za to vreme jabuke i šargerepe očistiti i narendati na krupnu stranu trenice. To sve radite u velikoj činiji u kojoj ćete pripremati smesu za kolač. Dodati šećer i ulje i dobro promešati sa narendanim jabukama i šargarepom. Onda staviti omekšalo suvo grožđe zajedno zajedno sa viškom tečnosti. Ponovo sve dobro promešati.

• Brašno pomešati sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo i cimetom. 



• Sada sjediniti prethodno: dodati brašno u vlažne sastojke i izmešati. 
Smesu izliti u uski kalup za pečenje (dimenzije 30x10 cm) obložen pek papirom ili podmazan uljem i posut brašnom. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na temperaturi od 170 stepeni (bez ventilacije) oko 35 minuta. 
Ostaviti ga da se u potpunosti ohladi pa posuti šećerom u prahu, iseći i servirati.



Za svečaniju varijantu, kolač se može preliti čokoladnom glazurom - otopiti 150 grama čokolade sa 5 kašika ulja i toplo preliti preko kolača. 
Osim toga, možete ga peći i u kalupu za mafine ili okruglom kalupu prečnika 26 cm.
Konačno, za najzdraviju varijantu, umesto belog brašna možete koristiti neko integralno brašno ili samlevene orašaste plodove, plus šećer od breze ili kokosa.



6 коментара:

  1. Jako lijep Jeko, cini se socan i mirisan. Nek ti je radosna Nova godina. Grli te Nuua. ❤️

    ОдговориИзбриши
  2. I ovo badnje vece ce da ulepsa ovaj kolac! Obozavam ga! Pravim ga u formi kuglofa pa izgleda tako svecano ukrasen cokoladom i bademima 😍 hvala od ❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tanja, hvala na poverenju i na javljenim utiscima! Mnogo mi je drago da se recept odomaćio a znam da predivno izgleda u formi kuglofa, još svečanije!
      Srećan Božić i sve najlepše! 💖

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...