понедељак, 03. јун 2019.

Višnjevača


Ukoliko ste to imali u planu, sada je pravo vreme da pripremite višnjevaču. I pored dugog kišnog perioda, višnje su sazrele i šteta je ne napraviti ovaj fini liker. To vam neće oduzeti mnogo vremena, a dobru višnjevaču povremeno vole da popiju čak i oni koji ne mare mnogo za alkohol.


Već godinama je pravim po receptu moje baba Pele, koji je zaista najjednostavniji mogući, bez ikakvih modernih dodataka u vidu začina i potrebna su vam samo tri sastojka: višnje, šećer i rakija. Kažu da je za višnjevaču najbolje koristiti lozu, međutim, ja je uvek pravim sa domaćom šljivovicom mog tate i stvarno bude odlična. Mislim da je ono što je čini tako finom i pitkom i to što višnje sve vreme ostavljam u alkoholu. Naime, i kada prođe 40 dana potrebnih da se šećer u potpunosti rastvori i liker bude spreman za serviranje, ja višnje ostavim u flašama, u rakiji, tako da one sve vreme puštaju sok i aromu. Osim toga, ne stavljam previše šećera jer ne volim onaj otužno sladak ukus karakterističan za likere, pa je ova moja višnjevača zapravo nešto između rakije i likera. Sasvim dovoljno jaka da osetite alkohol a opet blago, nenametljivo slatkasta, da je teško ostati samo na jednoj čašici :)Višnjevača

Sastojci:

1 kg zrelih višanja
600 g šećera
1,300 ml rakije Priprema:

Višnjama skinuti peteljke i dobro ih oprati. Jednu šaku višanja staviti u kesu za zamrzavanje i čekićem za meso ih smrskati zajedno sa košticama. 
Pripremiti veću teglu (4 l), dobro je oprati i osušiti.
U teglu stavljati po malo višanja i šećera, naizmenično, dok se sve ne utroši. Dodati i one zgnječene višnje. 
Zatim sve naliti rakijom, promešati varjačom i teglu prekriti gazom. Vezati koncem i teglu ostaviti na svetlom mestu 40 dana. Prvih nedelju dana svakodnevno otvoriti i promešati a kasnije, kada se šećer rastopi, dovoljno je povremeno prodrmati teglu.
Napomena: preko gaze se ne stavlja poklopac, da rakija može da "diše". Osnovna uloga gaze je da spreči da u višnjevaču upadnu bubice ili prašina dok se sunča na terasi ;)


Nakon tog vremena, višnjevaču presuti u flaše iz kojih ćete je i servirati. Za nju koristim flaše sa širim otvorom kako bih i višnje mogla ubaciti da sve vreme budu u rakiji. Pa prilikom svakog sipanja, dodam u čašice i po koju višnju, da se pojedu dok se pijucka :) Najviše se popije za moj rođendan, kada dolazi žensko društvo koje je i najviše voli. Međutim, jedne godine za našu slavu Svetog Jovana, pio ju je i jedan naš drug, koji inače voli običnu domaću rakiju. To je mojoj višnjevači bio najveći kompliment! :)Kada se rakija popije, višnje koje preostanu možete iskoristiti za raznorazne slatkiše. Ubacite ih po malo i zaista će dati fini ukus kolačima:


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...