четвртак, 1. новембар 2018.

Slana štrudla sa ajvarom


Počinje sezona slava i praznika, pa je pravo vreme za jednu finu, slanu štrudlu. Kada se prohladi, lepše se seče i servira, te je pravi ukras na svečanoj trpezi. A pravi se veoma jednostavno. Osim što je vrlo dekorativna, ima i divan pikantan ukus, za šta je zaslužan dodatak ljutog ajvara Bakina Tajna. 





Slana štrudla sa ajvarom

Sastojci:

• Za testo:

900 gr brašna
1 kockica svežeg kvasca (40 g)
250 ml toplog mleka
250 ml tople vode
100 ml ulja
2 kašike šećera
2 ravne kašičice soli

• Za nadev:

120 g maslaca
200 g feta sira
200 g ljutog ajvara Bakina Tajna 

• Za premazivanje:

žumance, 2 kašike ulja, semenke


Priprema:

Maslac izvaditi iz frižidera da omekša na sobnoj temperaturi.
U toplom mleku razmutiti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac i ostaviti na toplom mestu da zapeni. 
U veću činiju za mešenje staviti brašno, dodati kvasac aktiviran u mleku, toplu vodu, ulje, so i šećer. Umesiti glatko, meko testo koje se ne lepi, činiju prekriti čistom krpom ili streč folijom i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta dok se testo ne udvostruči.
Za to vreme mikserom umutiti razmekšali maslac, sir i ajvar. 



Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela.
Podlogu za rad posuti brašnom i prvi deo testa pomoću oklagije razvući na debljinu oko pola cm (dimenzije oko 40x35 cm).
Premazati polovinom umućenog nadeva sa ajvarom, pa od dužih strana krenuti rolanje, tako da se rolati "sretnu" na sredini. 
Štrudlu prebaciti na podmazan pleh ili ga obložiti pek papirom.
Na isti način uraditi i sa drugom polovinom testa. 



Uvijene štrudle prekriti čistom krpom kako se ne bi sušile i ostaviti još 10-15 minuta da narastaju u plehu, taman dok se rerna ne ugreje. Ja sam između štrudli stavila komad alu-folije kako se ne bi slepile tokom pečenja, ali su one ipak dosta narasle :) Čak su toliko otišle i u visinu da se i gornja korica malo odvojila tokom pečenja, ali to naravno, nije uticalo na ukus.



Pre pečenja, štrudle premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti semenkama koje volite. Prekriti ceo pleh alu folijom, kako ne bi previše porumenele pre vremena, pa prvih 20 minuta peći prekrivene a onda otkriti i dovršiti pečenje (oko 35 minuta na 180 stepeni sa ventilatorom).
Sačekati da se štrudle ohlade pa ih tek onda iseći i servirati. 





Prijatno!

Ovaj recept je urađen u saradnji sa Bakinom Tajnom. Više o putovanju i poseti proizvodnom pogonu ovog poznatog i kvalitetnog brenda možete pročitati u članku, Bakina Tajna - čuvar tradicionalnih ukusa i mirisa. 

Резултат слика за bakina tajna logo


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...