субота, 3. новембар 2018.

Banana kiflice



Kada je jesenje doba a hoću da pravim kolače, sve me nekako asocira na tri ukusa: bundevu, jabuku i bananu :) Pa iako ih ima preko cele godine, nekako mi je baš ovaj period kao stvoren za deserte od njih. Uz toplu kafu, čaj, ćebence, kao da idu samo ovakvi, mirišljavi slatkiši. Ove banana kiflice su nadasve mirisljave, prhke i fine! Ne zahtevaju neke posebne sastojke, moguće je da ih sve gotovo uvek imate u kući, a priprema je brza i jednostavna.

Banana kiflice

Sastojci:

Za testo: 
300 gr brašna 
1 kašičica praška za pecivo 
80 gr sećera 
100 gr maslaca ili margarina 
jedno jaje 
2 kašike kisele pavlake 
prstohvat soli 
malo strugane limunove korice

Za punjenje i premaz: 
4 banane 
malo limunovog soka 
žumance 
dve kasike džema od kajsije
seckani bademi ili orasi


Priprema: 

1. Staviti u posudu sve sastojke: brašno, prašak za pecivo, jaje, šećer, prstohvat soli, narendanu limunovu koricu, hladan maslac iseckan na listiće i kiselu pavlaku i zamesiti testo. Ono se lagano umesi, bude fino, masno. Umotati ga u streč foliju ili kesu za zamrzavanje i ostaviti ga u frižideru da se odmara sat vremena. 
2. Banane oguliti, preseći na pola pa po dužini opet na pola i poprskati limunovim sokom kako ne bi potamnele. Dobro pobrašniti podlogu, testo oklagijom tanko razvući i seći na kvadrate veličine 8x8 cm. Na svaki dijagonalno položiti komad banane, preklopiti dva suprotna ugla testa, malo stisnuti krajeve i stavljati u pleh obložen pek papirom. Premazati kiflice razmućenim žumancetom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, da blago porumene. 



3. Dok se kiflice peku, džem staviti u staklenu činijicu i ako je gušći zagrejati ga u mikrotalasnoj ili na pari. Zatim izvaditi pleh iz rerne, premazati svaku kiflicu ugrejanim džemom od kajsija i posuti bademima seckanim na listiće (ja sam posula seckanim orasima). Vratiti u isključenu toplu rernu da se džem prosuši.   



Kiflice su prelepog ukusa i fino mirišu, divno idu uz kafu ili čaj, a možete ih poslužiti i za doručak, uz šolju mleka :) Ta kombinacija prhkog testa i mekih, pečenih banana je divna!  Od ove mere ispadne 16 kiflica, ali njihovu veličinu prilagođavate veličini banana - ako su banane manje, secite manje kvadrate od testa i obratno. Sasvim dovoljno su slatke, posula sam ih prah šećerom samo radi lepšeg izgleda ;)
Recept objavljen na Coolinarici u septembru 2012.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...