понедељак, 26. новембар 2018.

Mini tart sa sirom, prazilukom i pečurkama


Bilo da je u pitanju tart sa slanim ili slatkim punjenjem, to mi je zaista omiljena hrana i nikada mi nije teško da ga pravim. Pitam se ko li je smislio nešto tako savršeno jednostavno! Oduševljava me to obično testo, a tek mogućnosti za nadev - bezbrojne! 
Inače, tartovi u mini izdanju mi se motaju po glavi odavno, tačnije još od pre dve godine kada sam ove preslatke kalupe dobila na poklon od drage prijateljice Mirjane koja se odselila u Kanadu i nije mogla sa sobom da nosi mnogo kuhinjskih sitnica, pa je deo toga ostavila meni. Te sreće kad sam videla kalupiće! Naravno, znala je ona ko će se njima najviše obradovati i ko će ih sigurno koristiti ;)
I tako, čekali su oni svoju priliku, sve do pre mesec dana, kada sam kao neki znak da je krajnje vreme da počnem da ih upotrebljavam, od druge prijateljice, Sanje (ha, takođe naše Kanađanke :))  dobila novi komplet mini-kalupa :) I tako, naoružana sa 9 kalupića, rešim da više nema odlaganja! 





Mini tart sa sirom, prazilukom i pečurkama

Sastojci:

• Za testo:

150 g belog brašna
150 g integralnog spelt brašna
1 kašičica praška za pecivo (6 g)
100 g maslaca
100 g kisele pavlake
1 jaje
prstohvat soli

• Za nadev:

250 g svežeg sira
100 g kisele pavlake
1 jaje 
1 ravna kašičica soli
100 g očišćenog praziluka
100 g oceđenih mariniranih bukovača


Priprema:

• U činiju za mešenje staviti prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dodati so, hladan maslac iseckan na listiće, pavlaku i jaje. Umesiti testo što bržim pokretima kako se maslac ne bi grejao od toplote ruku. Umotati testo u streč foliju ili kesu za zamrzavanje, spljoštiti ga kako bi se što pre rashladilo i ostaviti u frižideru najmanje pola sata.
• Praziluk po dužini raseći, dobro ga oprati, iseckati i propržiti na malo maslinovog ulja dok ne omekša i svene. Ostaviti da se prohladi.
Pomešati sir, pavlaku, jaje i so, pa dodati ohlađen praziluk.
• Kalupe za mini tart (moji su 4 - unutrašnjeg prečnika 10 cm i 5 komada - unutrašnjeg prečnika 8 cm, ili koristite jedan veliki kalup dimenzija 30 cm) podmazati maslacem.
Testo pomoću oklagije razvući na pobrašnjenoj podlozi. Utisnuti u testo kalup gornjom stranom tj. reckavim rubom i njime pritisnuti kako bi se krug ocrtao, pa izvaditi krug od testa. Njime obložiti kalup, pa prstima podići testo uz ivice kalupa. Tako uraditi i sa preostalim testom.


• Sve podloge izbockati viljuškom kako se ne bi naduvale tokom pečenja.
Napuniti ih pripremljenim nadevom od sira pa u svaki utisnuti bukovače (ukoliko su krupniji komadi, možete ih iseckati).
• Peći u rerni na 170 stepni sa ventilatorom. 



• Servirati toplo! 







4 коментара:

  1. Одговори
    1. Ako je rerna sa ventilatorom, kraće, trebalo bi da je pečeno za pola sata. A u klasičnoj rerni za oko 40 minuta. Najbolje je da pratite, čim rubovi testa porumene znači da je pečeno. Pozdrav! :)

      Избриши
  2. Veliki pozdrav! Zivim u Americi i nisam sigurna da li mogu naci bas identicke pecurke. Sta predlazete kao zamenu ? Obozavam vas !! :) :) :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možete koristiti i obične šampinjone, bukovače ili neke slične pečurke koje ćete prethodno prodinstati na malo masnoće da puste vodu. Ili neke koje su konzervirane i već spremne za upotrebu.
      A možete ih i izostaviti ;) Tartići će biti vrlo fini i bez njih :)
      Hvala puno na javljanju i na lepim rečima! Veliki pozdrav :*

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...