понедељак, 29. октобар 2018.

Čoko banana rolat


Rolate volim da pravim, jer su pre svega jednostavni za pripremu i uglavnom ne oduzimaju mnogo vremena. Osim toga, obično su nešto između torte i klasičnih kolača "iz tepsije". Ne ispadne toliko kao kada pravite tortu (dakle, brže se pojedu) a opet, nisu tako obični kao kolači koji se prave u toku nedelje. Ovo je takođe jedan jednostavan rolat, koji svoj poseban ukus i sočnost duguje banani u kori, tako da je ona i sama za sebe veoma ukusna. Naravno, kada se tu doda čokoladna krema, pa čak i ako je od običnog pudinga od čokolade, dobije se zaista fini desert koji će se sigurno dopasti deci a i stariji ga neće odbiti ;)




Čoko banana rolat

Sastojci:

Za koru:
3 jajeta 
3 pune kašike integralnog brašna 
3 pune kašike mlevenih lešnika 
1 puna kašičica praška za pecivo 
1 (100 g) zrela banana 
3 kašike žutog šećera 
3 kašike jogurta 
3 kašike ulja 

Za fil: 
400 ml mleka 
3 kašike šećera 
1 kesica praška za puding od čokolade 
50 g čokolade za kuvanje



Priprema: 

1. Odvojiti belanca i žumanca, pa belanca umutiti u čvrst šne.  U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom, ispasiranom bananom, jogurtom i uljem, pa špatulom umešati brašno pomešano sa mlevenim lešnicima i praškom za pecivo.  U to polako dodati šne, lagano prevrćući spatulom, da se fino poveže. 
2. Uključiti rernu da se ugreje, na 180 stepeni. Najveći pleh od rerne (moj je unutrašnjih dimenzija 36x30 cm) obložiti pek papirom, pa rasporediti smesu po papiru i ispeći.  Kada je kora pečena, prekriti pleh čistom krpom, zatim ga brzo okrenuti ka stolu, tako da kora i papir ostanu na krpi. Pažljivo odlepiti papir sa kore pa je blago uviti u rolat (zajedno sa krpom). 
3. Dok se kora peče, puding razmutiti u malo hladnog mleka odvojenog od onih 400 ml, a u ostatak staviti šećer i ostaviti na šporetu da provri. U vrućem mleku skuvati puding, skloniti sa vatre kada se zgusne i odmah dodati čokoladu izlomljenu na kockice, mešati dok se ne istopi. 
4. Prohlađenu koru premazati mlakim pudingom, uviti u rolat, obložiti streč-folijom i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.  Po želji dekorisati šlagom, istopljenom čokoladom ili šećerom u prahu.



Rolat je veoma jednostavan a banana mu da i sočnost i divan miris. U smesu za koru može se dodati neki začin koji volite (cimet, kardamon) ali moj predlog je da se ništa ne dodaje, upravo zato da bi se najviše osetile banana i čokolada.  U nedostatku vremena, umesto pudinga može se premazati nutellom ili nekim drugim čokoladnim namazom, što je brzinska a podjednako ukusna varijanta.
Recept objavljen na Coolinarici, u aprilu 2014.


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...