субота, 09. јун 2018.

Najbrži voćni mafin kolač


Retko se desi da isti kolač napravim tri puta u desetak dana, a sa ovim je to bio slučaj. Još uvek ima višanja i trešanja, pa je šteta ne iskoristiti ih sveže za kolače, a kreće i sezona malina. Međutim, ono što je takođe prednost ovog recepta je to što se kolač priprema bez miksera i biće vam potrebna samo jedna činija u kojoj se sastojci promešaju varjačom i to je to. Stavite činiju na digitalnu vagu, samo dodajete potrebne sastojke, resetujete i sve tako po redu. Dakle, više vremena će biti potrebno da se rerna zagreje nego da "umutite" sastojke :) 
Autor recepta je moja prijateljica Gaga, sa bloga Gaga u kujni i ona ga je (kao i ja sada) pravila i u plehu a i u obliku mafina i obe varijante su odlične. U testu ima i malo kokosa, koji utiče da smesa kada se ispeče bude fino razabrana i kolač ostaje vazdušast i sutradan. Čini mi se da baš taj kokos daje poseban ukus kolaču a ne oseti se toliko da ga ne bi jeli oni koji kokos ne vole :)



Najbrži voćni mafin kolač 

Sastojci:

250 gr brašna (kod mene:150gr belog +100gr integralnog speltinog)
180 gr smeđeg šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
40 gr kokosovog brašna (za kolače)
prstohvat soli
250 ml jogurta ili kefira
60 ml ulja
2 jajeta
300 gr malina ili višanja (bez koštice), a može i jabuke, kajsije, breskve


Priprema:

Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni.
Veću činiju staviti na vagu i u nju staviti prvo suve sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, kokos i so. Sve dobro promešati pa kašikom napraviti udubljenje. U njega sipati jogurt, ulje i na kraju dodati dva jajeta. Kašikom sve dobro promešati da se smesa lepo sjedini.  
Pleh za pečenje (30x20) obložiti pek papirom ili da podmazati i posuti brašnom pa u njega izliti smesu. Po njoj rasporediti maline ili višnje. Ako su maline sveže, možda će biti potrebno da se blago poguraju nožem jer su lagane i teže "upadaju" u testo.


Ukoliko ćete peći mafine, smesu usuti u podmazan kalup za pečenje mafina ili u njemu rasporediti korpice za pečenje pa u njih usuti smesu i to do 2/3 jer će još u toku pečenja da narastu i ispune korpice.


Kolač peći do 30 minuta, ostaviti ga da se ohladi pa ga iseći i posuti prah šećerom.


Gaga je ovaj kolač pravila sa raznim voćem (sa jabukama i integralnim brašnom je posebno ukusan) a ja planiram da koristim sveže voće kako bude sazrevalo, pa da stavim iseckane kajsije, breskve, šljive, kruške - verujem da je svaka od ovih kombinacija podjednako ukusna! 
Evo kako izgleda kada se peče u plehu, jedva sam sačuvala nekoliko parčića za slikanje! :))





5 коментара:

  1. Jeko moja, savršeno ti izgleda! �� Radujem se da se tebi i tvojima ovaj moj brzinski kolačić sviđa! I ja ga često spremam jer je lak za pripremu, a ko god ga je probao bio je više nego zadovoljan ukusom. �� Inače sam ga pravila sa svim mogućim voćem, čak i sa grožđem, ribizlama i ogrozdom. Hvala ti puno na isprobavanju i promociji kolača, ljubim te puno ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. p.s. ovi čudni znaci su smajlići koje je ranije blogger lepo pokazivao, sad neće :(((

      Избриши
    2. Gago, hvala ti! 💕 Ne da mi se sviđa, nego ga obožavamo! I juče sam ga pravila, sa svežim malinama ;) A probaću i sa svim ostalim voćem koje si navela, najviše me intrigira kakav je ukus kada je sa grožđem :) Puno te pozdravljam! 😚

      Избриши
  2. Jednostavno,brzo,ukusno...meni je ovaj kolac/mafens,jednako dobar hladan i jos topao iz rerne..mada sada ,kod mene je zimski period i obozavamo miris toplog kolaca !! :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...