петак, 29. јун 2018.

Lisnata pita sa sirom



Ovo je jedna veoma jednostavna pita, sa kupovnim lisnatim testom, što umnogome ubrzava njenu pripremu. Naravno, lisnato testo je potrebno prethodno odmrznuti, a dok se odmrzava možete pripremiti nadev. Ovog puta, ja sam u njega ubacila i narendane tikvice, a umesto njih može se koristiti neko drugo povrće, na primer, spanać ili blitva, a ono se može i izostaviti i pita napuniti samo sirom. 





Lisnata pita sa sirom

Sastojci:

500 gr lisnatog testa (iz dva komada)
250 gr sira
2 jajeta
1 belance 
100 gr tikvice 
100 gr šunke
pola kašičice soli (ili manje)
1 žumance za premaz i semenke za posip

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti. 
Dok se ono odmrzava, napraviti nadev za pitu. 
Malu tikvicu narendati na krupnu stranu trenice a ukoliko primetite da ima dosta vode, ocediti je. U to dodati sir, jaja, belance, iseckanu sunku i malo posoliti.
Lisnato testo razdvojiti na dve polovine i svaku razvaljati na listu pek papira u obliku kruga, dimenzija 28cm.



Prvu polovinu testa, zajedno sa pek papirom staviti u pleh, izbockati je viljuškom i preko nje rasporediti nadev od sira. Preko toga staviti drugu polovinu testa, takođe je izbockati pa na sredinu staviti neku malu čašicu kako biste obeležili dokle da pitu zasečete.
Zaseći pitu na onoliko delova koliko želite.



Žumance razmutiti sa malo ulja i premazati pitu. Posuti je semenkama i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni dok ne dobiju lepu, rumenu boju. 
Zatim je izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi pa je servirati toplu.



Recept je na Instagramu objavila Melita Matičević Rukavina.




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...