субота, 17. фебруар 2018.

Mak pužići

Ukoliko volite mak i pravite klasičnu štrudlu sa makom, probajte i ove lepe, domaće keksiće. Jednostavno se prave, divnog su ukusa pa čak i kada odstoje par dana, ostaju prhki i fini. Recept je još pre šest godina na Coolinarici objavila moja draga prijateljica Goca (Agica), žao mi je što ga i ranije nisam isprobala jer su keksići zaista nesvakidašnji i posebni. Iako je ovde mak u prvom planu, za one koji ga baš i ne vole, odlična zamena bi sigurno bili mleveni orasi ili mleveni pečeni lešnici. 



Mak pužići


Sastojci:
(original recept)

100 g masti (ili 120 g maslaca ili margarina)
1 jaje
100 g šećera
rendana korica od jednog limuna
prstohvat soli
250 g brašna

Za fil:
200 g mlevenog maka
5 kašika šećera
1 dl mleka
1 čep ruma


Priprema:

1. Prvo pripremiti fil:
Ugrejati 1 dl mleka da proključa i preliti preko maka koji je pomešan sa šećerom. Mleko dodavati postepeno a ne odjednom, jer fil ne sme biti redak, već gust, kao pasta. Mora biti gust kako ne bi cureo prilikom rezanja pužića.  Dodati i čep ruma ukoliko ga volite, a po želji, možete staviti i malo suvog grožđa. Ja sam koristila kupovnu već pripremljenu smesu maka za štrudlu, koja je zaslađena, tako da nisam dodavala šećer. Pripremljen fil ostaviti da se ohladi i za to vreme umesiti testo.

2. Priprema testa:
Umutiti sve sastojke osim brašna ili ih izmešati žicom, pa polako dodavati brašno i umestiti testo.
Uviti ga u streč foliju ili ga staviti u kesu za zamrzavanje, razvući ga u obliku diska da se brže rashladi i ostaviti u zamrzivač na 15-ak minuta da se rashladi, ali ako ste u žurbi, možete ovaj korak i preskočiti, biće keksići lepi, svakako. 


3. Oblikovanje pužića:
Na sto staviti veće parče providne, streč folije u koju ćemo posle umotati rolat - ukoliko nemate foliju, onda rasecite veću kesu za zamrzavanje pa radite na njoj ili podlogu dobro pospite brašnom kako se testo ne bi lepilo.
Pomoću oklagije, razvući testo u duži pravougaonik, da bude debelo oko 0,5 cm. 
Premazati ga filom, ali nemojte premazivati do kraja, već ostavite prazno oko 1-2 cm na početku i na kraju, kako fil ne bi iscureo prilikom motanja. 
Umotajte u čvrst rolat i odmah ga obložite streč folijom na kojoj ste ga razvili. Ili ga stavite u veću kesu za zamrzavanje. Ostaviti ga u zamrzivač na sat vremena, da se stegne, ali ne sasvim.

4. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje i za to vreme tankim, oštrim nožem seći pužiće i ređati ih na podmazan pleh ili  obložen pek papirom. Peći maksimalno 15 minuta, samo da blago požute. 




Ohlađeni keks staviti u metalnu kutiju i dugo će ostati sveži i prhki. 
Testo je zaista divno za rad, a ne sadrži prašak za pecivo.  Potrebno je samo da se lepo, tanko razvije i da se pužići seku izuzetno tankim i oštrim nožem. Kada ih budete ređali na pleh, možete ih još malo prstima spljoštiti i "doterati" kako bi imali lepši oblik :)




6 коментара:

  1. O... ima li onih koji ne vole mak... divno izgledaju ovi keksići. A ono plavo lonče iza je isto neodoljivo. Mnogo us lepe fotografije!

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Jeko, odlican ti je recept, puzici su planuli i nisu docekali metalnu kutiju. Pravila sam ih par dana posle tvog objavljivanja recepta i nakacila sam slikice na Coolku, na Agicin recept. Tebi hvala na objavljenom receptu, inace ga ne bih primetila na Coolki. PS. Posna strudlica sa cajem i makom se pece trenutno na 140°, u vidu buhtli...momci su izvoleli buhtle - pa je bilo "trazili ste, dobicete"...Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Goco, hvala ti javljanju i na utiscima, baš mi je drago da si ih isprobala! Nemoguće je sve propratiti a toliko je finih recepata, a Agica inače ima baš dobre recepte, jednostavne a opet nekako drugačije...Nisam bila na Coolki već izvesno vreme a doći ću da vidim tvoje lepe slike 💗
      Auu, pa odlična ideja da testo od posne štrudle prepakuješ u buhtle! Sigurna sam da se i u toj varijanti lepo "ponašalo" i da su tvoji momci uživali 😊 Hvala ti, šaljem ti veliki pozdrav!

      Избриши
  3. Prelepi su puzici,lepo sve objasnjeno,pravim ih za vikend...
    Fotografija je divna...Pozdrav😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežana, hvala na pohvalama! :) Pužići su me stvarno prijatno iznenadili svojim ukusom a lepi su i kada odstoje - ako se desi da neki ostane i posle dan, dva :)) Veliki pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...