четвртак, 11. април 2019.

Salata od crnog sočiva i slatkog krompira


Nisam ni sumnjala da će mi se ova salata svideti, jer kad pogledam sastojke, svaki od njih veoma volim. Međutim, zajedno, zaista izazivaju oduševljenje. Recept sam nedavno videla na blogu Porodične gastronomije, koji volim ne samo zbog odličnih jela, već i zbog divnih uvoda u recepte i crtica iz života u kojima se pronalazim.
Inače, do sada sam mnogo puta koristila zeleno, crveno i smeđe sočivo, a ovo je prvi put da probam i crno (beluga) sočivo. Kupila sam ga u DM-U pre dva meseca i nisam imala predstavu gde ću ga upotrebiti dok nisam videla ovaj recept. Salata može biti servirana uz neko glavno jelo a može biti i samostalan, lagani obrok. Naravno, ukoliko želite, možete je praviti i sa zelenim ili nekom drugom vrstom sočiva, pa čak i sa pasuljem. Ovakva kombinacija sastojaka daje efektan izgled zbog kontrastnih boja, pa je interesantna i za neke svečanije prilike.





Salata od crnog sočiva i slatkog krompira


Sastojci:

150 g crnog sočiva
2 slatka krompira - batata (450 g)
100 g rukole (ili baby mix - spanać, rukola, matovilac...)

• Za slatki krompir:
2 kašike maslinovog ulja
pola kašičice soli
na vrh noža bibera
pola kašičice mlevenog kumina 
pola kašičice ljute tucane paprike

• Dresing:
4 kašike maslinovog ulja
2 kašike balzamiko sirćeta 
3 kašike limunovog soka
2 čena belog luka
so, biber

недеља, 7. април 2019.

Paša lokum


Još jedan fini recept iz turske kuhinje. Videla sam na nekoliko mesta da se kod nas ime ovog kolača prevodi kao Sultanova slatka sarma, međutim, moram priznati da mi se to totalno nespojivo jer je samo jedna sarma, a zna se koja, pa bih ipak ostavila originalni naziv :) Uostalom, kako nikome nije palo na pamet da daje novo ime za Tiramisu, Čizkejk ili Pana Kotu, tako se i u ovom slučaju može zadržati original. 
Dakle, Paša lokum je jedan kremasti, nepečeni kolač, koji se jednostavno priprema i jedino što ćete morati da sačekate jeste da ga servirate, budući da je potrebno da prođe nekoliko sati kako bi mogao da se dobro stegne i rashladi. 


Paša lokum

Sastojci:

1 l mleka
250 g šećera
1 kesica vanilin šećera
100 g maslaca
60 g kakaoa
60 g gustina (kukuruznog skroba)
120 g brašna

I još:
100-150 g kokosa
400 ml slatke pavlake

понедељак, 1. април 2019.

Mleveno meso "Mediteraneo"



Mleveno meso pripremljeno na ovaj način, sa povrćem, mi je jedno od najdražih jela. Već dugo ga pripremam po receptu prijateljice Saške a prvi put sam ga napravila pre 6-7 godina kada je Neda bila na dijetalnom režimu koji je isključivao mleko i belo brašno, pa mi je ovaj recept došao kao poručen. Naime, jelo se preliva mešavinom jogurta i kukuruznog brašna pa se onda zapeče, a ja sam u međuvremenu isprobala da u preliv dodajem i razne vrste integralnog brašna, u zavisnosti od toga šta trenutno imam u kući.


Priprema je brza i jednostavna a ono što je najbolje je da trpi raznorazne improvizacije i u vezi sa povrćem koje ćete koristiti. Najčešće ga pravim sa tikvicama, posebno leti kada ih ima mnogo, a ustvari možete upotrebiti bukvalno sve: šargarepu, papriku, patlidžan, krompir...Jedino ga nisam pravila sa dodatkom lisnatog povrća, ali što da ne, verujem da bi i kelj u ovoj varijanti bio odličan, ako se isecka na kockice i pomeša sa ostalim sastojcima.





Mleveno meso "Mediteraneo"

Sastojci:

500 g mlevenog mesa (ukoliko koristite belo pileće meso, možete ga iseckati na sitne kockice)
1 veća glavica crnog luka
2 tikvice iseckane na kockice (oko 400 g)
2 veće crvene paprike
100 ml soka od paradajza ili malo koncentrata iz tube razmutiti u 100 ml vode
po 1 kašičica sušenog mlevenog origana i bosiljka
ili 1 kašičica svežeg peršunovog lista
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
kašika masti ili ulja

Za preliv:

3 jajeta
300 ml jogurta
2 kašike kukuruznog (ili nekog drugog) brašna
po želji: oko 150 g rendanog kačkavalja za posip

понедељак, 25. март 2019.

Bombice sa suvim šljivama


Iako me nepečeni sitni kolači oblikovani u obliku bombica nikada nisu nešto posebno privlačili, posle Božića je ostalo suvih šljiva koje su se vukle po kući i tada sam odlučila da isprobam ovaj recept. Objavila ga je pre skoro deset godina naša Ljilja - Godiva, na svom blogu Chocolate dust. Inače, Ljilja već dvadeset godina živi u Čikagu, a jedna je od legendi sa Coolinarike i ne znam da li je veći majstor za torte, kolače, slana jela ili pak fotografiju. Jednostavno, šta god da radi, to je dovedeno do perfekcije i verujem da je mnogima, kao i meni, nedostižan uzor :) Mnogo mi je milo što smo pre tri godine imale prilike da se i lično upoznamo. 
E baš zato što je svaki Ljiljin recept "za isprobavanje", nisam imala dileme gde ću iskoristiti suve šljive i rezultat je bio očaravajuć. Naravno, ovo nije jedan od onih uobičajenih posnih kolača pun margarina, keksa i kakaa, daleko od toga! Ove bombice sadrže samo četiri sastojka (plus sastojci za glazuru), bez šećera su, a toliko su ukusne, aromatične, bogate, da će od sada biti redovne na svim bitnim proslavama u mojoj kući. Prave se veoma brzo i jednostavno i jedina stvar oko koje se valja potruditi je ukrašavanje.




Bombice sa suvim šljivama

Sastojci:

Za bombice:
300 g suvih šljiva
100 g otopljene čokolade
100 g oraha 
2 kašike ruma

Za glazuru:
150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g mlečne čokolade za šare

уторак, 19. март 2019.

Topla salata od brokolija


Brokoli veoma volim i često pripremam. Osim uobičajenog i najjednostavnijeg načina, kada ga samo obarim na pari kao prilog uz glavno jelo, koristim ga i u sledećim receptima:

• Gratinirani brokoli sa šampinjonima 
• BB pita
Proteinski mafini 
Preliv od piletine
Testenina sa pestom od brokolija

I ova salata se veoma jednostavno pravi a začini su ono što joj daje poseban ukus. Nekome će biti lagana salata za večeru (možete je pojačati dodavanjem tunjevine) a inače je divan prilog uz glavno jelo, meso ili ribu. 





Topla salata od brokolija

Sastojci:
(izvorni recept)

1 glavica brokolija (500 g)
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike soja sosa
2 čena belog luka
jedna kašičica mlevenog đumbira 
pola kašičice čilija
pola kašičice soli
jedna šaka badema 

петак, 15. март 2019.

Pamučni hleb

Odličan domaći hleb sa finom, tankom koricom koji i sutradan ostaje mek. Testo je divno za rad, kao pamuk, pa otuda i naziv :)





Pamučni hleb


Sastojci:

500(+50) g (mekog) belog brašna 
1 kašičica soli
1 kašika šećera
150 ml tople vode
150 ml toplog mleka 
25 g (pola kockice) svežeg kvasca
60 g istopljenog maslaca

субота, 2. март 2019.

Torta Vanglica



Neobičnog imena a od običnih sastojaka! Tortu Vanglicu (ili Vangl tortu, kakav je originalni naziv) pravila sam mnogo puta. U okruglom kalupu, u duguljastom kalupu za pečenje hleba, od pola mere - zaista je fina kada želite da napravite kolač a nemate mnogo ni vremena ni skupih i kvalitetnih sastojaka. Ne kažem da ovo nisu kvalitetni sastojci, ali su u svakom slučaju jeftini i uglavnom ih uvek imate u kući: brašno, jaja, mleko, prašak za puding. 
Ovaj interesantan naziv torta duguje tome što se ispečena i na kockice iseckana kora i skuvana krema izmešaju zajedno u činiji tj. vanglici a onda se jednostavno izruče u kalup i ostave da se stegnu. I to je to! Nakon hlađenja, tortu možete ukrasiti čokoladnom glazurom, ganaš kremom ili šlagom.



Torta Vanglica 

Sastojci:

• Za koru:

6 većih jaja
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
5 kašika vode
10 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo (10 g)

• Za kremu:

1 l mleka
10 kašika šećera
3 kesice praška za puding od čokolade 
2-3 kašike ruma
250 g maslaca (ili margarina)

• Za glazuru:

200 g čokolade
50 g maslaca 
50 ml mleka
1 kašika šećera u prahu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...