субота, 2. март 2019.

Torta Vanglica



Neobičnog imena a od običnih sastojaka! Tortu Vanglicu (ili Vangl tortu, kakav je originalni naziv) pravila sam mnogo puta. U okruglom kalupu, u duguljastom kalupu za pečenje hleba, od pola mere - zaista je fina kada želite da napravite kolač a nemate mnogo ni vremena ni skupih i kvalitetnih sastojaka. Ne kažem da ovo nisu kvalitetni sastojci, ali su u svakom slučaju jeftini i uglavnom ih uvek imate u kući: brašno, jaja, mleko, prašak za puding. 
Ovaj interesantan naziv torta duguje tome što se ispečena i na kockice iseckana kora i skuvana krema izmešaju zajedno u činiji tj. vanglici a onda se jednostavno izruče u kalup i ostave da se stegnu. I to je to! Nakon hlađenja, tortu možete ukrasiti čokoladnom glazurom, ganaš kremom ili šlagom.



Torta Vanglica 

Sastojci:

• Za koru:

6 većih jaja
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
5 kašika vode
10 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo (10 g)

• Za kremu:

1 l mleka
10 kašika šećera
3 kesice praška za puding od čokolade 
2-3 kašike ruma
250 g maslaca (ili margarina)

• Za glazuru:

200 g čokolade
50 g maslaca 
50 ml mleka
1 kašika šećera u prahu

• Priprema kore:

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Mutiti dok se šećer ne istopi. Zatim dodati žumanca i mutiti najslabijom brzinom miksera. Odložiti mikser i smesi dodati vodu i brašno prosejano zajedno sa praškom za pecivo. Dobro promešati varjačom ili lopaticom, prevrćući smesu da se svi sastojci fino sjedine. Izručiti je na pleh obložen pek-papirom ili podmazan i posut brašnom (veliki pleh od rerne, oko 35X35) i peći koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni (sa ventilatorom). Vreme pečenja bi trebalo prilagoditi jačini svoje rerne, a kod mene to bude za oko 20-25 minuta. 
Koru ostaviti da se prohladi.

• Priprema kreme:

U dublju šerpu sipati 700 ml mleka i šećer pa staviti na vatru da se greje. U ostatku mleka, 300 ml, razmutiti prašak za puding. Kad mleko u šerpi provri, smanjiti vatru i usuti razmućeni puding pa uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre i u vruće dodati rum i maslac iseckan na kockice pa mešati dok se ne otopi. 

• Slaganje torte:

Ohlađenu koru iseći na trake širine oko 2 cm pa na kockice. Staviti ih u dublju činiju tj. vanglicu :). Preko toga usuti toplu kremu i dobro promešati da se kockice sa svih strana oblože kremom. 
Okrugli kalup za pečenje torte (koji može da se otkopča, dimenzija 24 ili 26 cm) obložiti providnom streč folijom i u njega usuti smesu. 
Ostaviti najmanje 6 sati u frižider da se ohladi i stegne.
Nakon tog vremena, tortu izvaditi iz kalupa i staviti na tanjir za serviranje. Sve sastojke za glazuru otopiti na pari ili u mikrotalasnoj i preliti preko torte. Sačekati da se glazura ohladi pa iseći tortu i servirati.

• Napomene:

Tortu možete praviti u još jednoj varijanti - prilikom pripreme kore, smanjite količinu brašna (na primer za dve kašike) i umesto toga staviti dve kašike kakaoa pa će kora biti tamna. A umesto pudinga od čokolade skuvate puding od vanile kako bi bio kontrast kreme i kore. Evo kako izgleda i u toj varijanti:


U ovom slučaju, smesu sam sipala u duguljasti kalupu za pečenje hleba (dimenzije 30x10cm) i sekla na šnite. 
Ova varijanta kolača se negde pravi i sa Petit Beurre keksom, umesto da se peče kora, ali ja vam preporučujem da ipak prvi put probate da napravite ovako, jer je kora meka i veoma fino se slaže sa kremom, pa je ceo kolač odnosno torta zaista divnog, kremastog ukusa.





4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...