петак, 15. март 2019.

Pamučni hleb

Odličan domaći hleb sa finom, tankom koricom koji i sutradan ostaje mek. Testo je divno za rad, kao pamuk, pa otuda i naziv :)





Pamučni hleb


Sastojci:

500(+50) g (mekog) belog brašna 
1 kašičica soli
1 kašika šećera
150 ml tople vode
150 ml toplog mleka 
25 g (pola kockice) svežeg kvasca
60 g istopljenog maslaca


Priprema:

U činiju staviti toplu vodu, toplo mleko, kašičicu šećera i kašičicu brašna, dodati izmrvljen kvasac, dobro promešati pa ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i zapeni.
Zatim dodati sve ostale sastojke, brašno, so, šećer, istopljeni maslac i mikserom (ili ručno) umesiti glatko testo.
Činiju poklopiti ili prekriti streč-folijom, pa ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči, oko sat vremena.
Uskislo testo premesiti i podeliti na osam loptica iste veličine. Loptice slagati u uzani kalup za hleb koji ste obložili pek-papirom ili podmazali, nemojte ih sabijati jer će dosta da narastu. 



Ponovo prekriti da se testo ne suši i ostaviti još 20-30 minuta da hleb naraste u plehu.
Uključiti rernu na 200 stepeni, hleb poprskati toplom vodom i peći maksimalno 30 minuta. Ukoliko počne prebrzo da rumeni, prekrijte ga alu-folijom i dovršite pečenje.



Napomene:

- U testo uvek dodam malo integralnog brašna - ovde je taj odnos 400 gr belog i 100 gr integralnog spelt brašna.
- Izvor - Danka1979, Coolinarika 







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...