понедељак, 24. фебруар 2025.

Zapečena piletina sa carskom mešavinom povrća


Zapečena piletina sa carskom mešavinom povrća je jedno od onih jednostavnih jela koje svi vole. Kada pogledate sastojke: piletina, povrće, jaja, pavlaka i sir, odmah znate da je to kombinacija koja obećava i dobar ukus i nutritivno bogat obrok. 


Inače, nije loša ideja da ove sastojke nabavite ranije pa ih držite u frižideru ili zamrzivaču, čime ste na neki način skratili vreme u ciklusu pripreme (znate koliko nabavka zna da umori i oduzme vremena!). U tom slučaju, kada vam je sve pri ruci, kompletan obrok će biti na stolu za manje od sat vremena. 


Oni koji duže vremena prate moj blog, znaju koliko volim pileće meso koje proizvodi Perutnina Ptuj. Ne samo zato što ima ukus pravog domaćeg mesa, a to je svakako na prvom mestu, već i zato što sam sigurna da je sveže i bez ikakvih konzervanasa kojima bi se ta svežina duže sačuvala. Naprotiv, piletina se pakuje specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom a ona garantuje da će meso zadržati svežinu tokom celog svog roka trajanja, bez ikakvih menjanja svojstava mesa.



Zapečena piletina sa carskom mešavinom povrća


Sastojci:

500 g pilećeg filea Perutnina Ptuj 
400 g zamrznute carske mešavine povrća (šargarepa, brokoli, karfiol)
1 kašičica soli
pola kašičice bibera
1 kašičica provansalske mešavine začina
1 kašičica karija
pola kašičice belog luka u granulama

Preliv:

2 jajeta
250 ml pavlake za kuvanje
100 g kačkavalja
1 kašičica soli
pola kašičice ljute tucane paprike

петак, 21. фебруар 2025.

Tiramisu trufle

 

Tiramisu trufle su brzinske kuglice od piškota i krem sira, kojima poseban šmek daje dodatak skuvane instant kafe. Dakle, prvo će vas privući njihov miris, a kada ih probate, čeka vas divan ukus i čokoladna unutrašnjost jer su ispunjene nugat kremom. 


Ove bombice odlikuje i brza priprema, gotove su za svega 15 minuta! Ne peku se, a najlepše su kada se dobro rashlade.




Tiramisu trufle

Sastojci:

250 g piškota
250 g neslanog krem sira (maskarpone)
50 g šećera u prahu
50 ml skuvane i ohlađene espreso kafe (ili kapućino)
150 g čokoladnog nugat krema (nutela)

понедељак, 27. јануар 2025.

Bombice sa suvim kajsijama i bademima


Ako volite sitne kolače sa suvim voćem, onda ćete sigurno uživati i u ovim finim belim bombicama. Sa nadevom od suvih kajsija i badema, uz dodatak likera od badema i narendane pomorandžine korice, slobodno se može reći da se ne zna da li im je lepši ukus ili miris!


Bombice se ne peku, tako da je priprema jednostavna i brza. Glazura je od bele čokolade koja im daje jednu nežnu notu. Inače, ukoliko nemate blender ili aparat za mlevenje, suve kajsije možete sitno iseckati i videćete da će i tako biti pogodne za oblikovanje. Ako pak nemate amareto (liker od badema), možete staviti i neki drugi liker, svakako će biti fine. 



Bombice sa suvim kajsijama i bademima


Sastojci:

450 g suvih kajsija
200 g mlevenih sirovih badema
50 g mlevenog šećera
50 g otopljenog maslaca/margarina
25 ml likera od badema
1 kašika narendane korice pomorandže
200 g bele čokolade
5 kašika ulja

понедељак, 13. јануар 2025.

Torta Eliza


Bez preterivanja, ovo je zaista jedna od najdivnijih torti koje sam pravila. Od mnogo finih, tankih korica koje mirišu na orahe i pomorandže, a tako sočna zahvaljujući lepoj čoko-karamel kremi i bogata orasima. Za one prilike kada želite da oduševite svoje najdraže, jer će sigurno ostati bez daha najpre kada je vide, a onda i kada je probaju!


Korice sam radila po receptu za Šarenu oranž pitu. Čak i ako nemate mnogo iskustva sa izradom ovakvog testa, verujte da je postupak jednostavan i u stvari, najvažnija stvar je da se pazi prilikom pečenja, budući da su korice veoma tanke i ukoliko ih samo minut duže ostavite u rerni, može se lako desiti da zagore. Pored tog opreza, sve ostalo ide relativno lako. 


Inače, Elizu možete napraviti i dva, tri dana pre nego što vam je potrebna, jer stajanjem postaje još sočnija. Korice se stope sa kremom i divno omekšaju. 



Torta Eliza

Korice:

480 g brašna 
100 g mlevenih oraha 
kašičica rendane narandžine korice 
2 kašičice sode bikarbone 
150 g masti 
150 g šećera 
2 jajeta 
3 kašike (60 g) meda 
5 kašika mleka 

Krema:
 
800 ml punomasnog mleka (3,2% mm) 
250 g šećera 
2 kesice (2 x 40 g) praška za puding od čokolade (ili karamel)
350 g mlevenih oraha
250 g maslaca 

Glazura:

200 ml slatke pavlake
200 g čokolade

недеља, 5. јануар 2025.

Božićna česnica

 

Iako se kod mene, kao i u mnogo vojvođanskih kuća, Božićna česnica oduvek priprema u vidu slatke pite sa korama, medom i orasima, ove godine sam odlučila da napravim i česnicu od dizanog testa, u obliku pogače kakva se priprema u većem delu Srbije. 


Kada je reč o samom testu, mnogo volim recept za posno testo od kojeg izrađujem i slavski kolač, tako da nije bilo dileme kakva će biti i česnica. A što se tiče izgleda, ukrasila sam je divnim kompletom Božićnih ukrasa koje izrađuje Jelena sa Instagram profila @najlepsi_slavski_kolac. Ovaj komplet ima više ukrasa nego što je moglo da stane na moju pogaču, tako da će odgovarati i onima koji prave mnogo veće česnice. Inače, Jelena izrađuje i ukrase za slavski kolač i na njenom profilu možete pogledati kakvi sve kompleti postoje. Zaista su divni, pedantno izrađeni i ako ih naručite, imaćete veliko olakšanje i uštedu vremena, naročito tokom pripreme slave. 


Za premaz kolača sam koristila mešavinu šećera u prahu, brašna i vode. Nedavno sam taj savet videla kod Minje @minjinakuhinjica i zaista je za preporuku! Premaz je pogači dao divnu rumenu boju a idealan je za sve vrste posnih peciva.





Božićna česnica

Sastojci:

40 g svežeg kvasca
400 ml tople kisele vode
2 kašičice šećera
1 kašika soli
100 ml ulja 
800 (+100) g mekog brašna

Premaz:

10 g šećera u prahu
20 g brašna 
30 ml hladne vode

уторак, 24. децембар 2024.

Pečeni krompir u ljusci


Ako me neko jelo vraća u detinjstvo, onda je to pečeni krompir u ljusci. Baba Pela ga je najčešće pripremala zimi, obično subotom kada smo svi u kući. Uz kiseli kupus, mladi sir, ajvar i čvarke, to je bio odličan jači doručak. A ako bi nakon svinjokolje i topljenja čvaraka preostalo droždine koju nije upotrebila za pogačice, ona bi je ugrejala i njome prelivala ove krompiriće. Pravi delikates!


Dakle, jasno je da je ovo jelo koje je u potpunosti u duhu starih vremena. Ali, ja sam ga sada obogatila jednim novitetom. Naime, nedavno sam imala priliku da prvi put probam čips čvarke koje proizvodi industrija mesa Matijević. I zaista im ovaj naziv odgovara - tako su hrskavi, slasni i ukusni, da se komotno mogu zvati grickalicom

Čips čvarci od Matijevića su napravljeni od vrhunske svinjske masnoće, a sadrže smanjen procenat svinjske masti i veći sadržaj proteina. Prodaju se spakovani u kesice od po 100 i 200 grama koje imaju praktično zatvaranje, pa su vrlo zgodna užina za grickanje.



Pečeni krompir u ljusci

Sastojci:

800 g krompira srednje veličine (6 komada)
2 kašičice svinjske masti
so, biber 

Prilog:

kiseli kupus
ajvar
mladi sir
slanina
čips čvarci

петак, 20. децембар 2024.

Badem torta Almondy


Danas je mojoj sestri rođendan i ja sam joj, sa velikim zadovoljstvom, napravila tortu. Ovog puta, to je jedna božanstvena torta sa finim koricama od badema i belanaca i kremom od kuvanih žumanaca i slatke pavlake. Ma, prava fantazija!


Inače, inspiracija za pripremu ove torte je potekla od recepta za Almondy štangle koji je odavno na blogu. Ukoliko ste već probali čuvenu švedsku tortu sa bademima kakva se može kupiti i u Ikei, onda znate koliko je divnog, sofisticiranog ukusa. Meni je bila potrebna veća torta, pa sam odlučila da ispečem četiri korice kako bi ona imala lepu visinu i svečaniji izgled, dakle prava rođendanska! 


U originalnoj Almondy torti za korice se koriste blanširani bademi,odnosno bademi bez opne. S obzirom na to da sam je pravila mnogo puta, a isprobala obe varijante (i sa sirovim i sa blanširanim bademima), moram priznati da mi se mnogo više dopada kada je korica od sirovih badema. Jednostavno, ukus je jači, intenzivniji, pa vam preporučujem da isprobate baš ovako.




Badem torta Almondy

Sastojci: 

Korice:
(peku se 4 ovakve kore)

4 belanceta
prstohvat soli
70 g šećera
100 g mlevenih sirovih badema

Krema:

16 žumanaca
500 ml mlečne slatke pavlake
200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 kašike likera od badema (ili soka od pomorandže)
300 g putera

Još je potrebno:
100 ml svežeg soka od pomorandže
100 g listića blanširanih badema
50 g mlevenih sirovih badema

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...