петак, 25. октобар 2024.

Kremaste lešnik štangle


Inspirisana receptom za Tortu sa makom, napravila sam i ove divne lešnik štangle. Recept za tortu sam samo malo modifikovala, povećala količinu sastojaka i kolač spakovala u pravougaoni kalup, a rezultat je fantazija!


Ovo vam je tip kolača koji će se sigurno svideti svima: kremast je, sočan i bogat lešnicima, a praktičnost se ogleda u tome što se lako seče na štangle pa je vrlo zahvalan i za serviranje a i za one situacije kada vam je potreban desert "za poneti".



Kremaste lešnik štangle

Sastojci:

300 g mlevenih pečenih lešnika
200 g šećera
6 kašika griza (70 g)
2 kesice vanilin šećera
800 ml mleka
250 g maslaca
450 g mlevenog keksa

Ganaš:

200 g čokolade 
200 ml slatke pavlake

malo seckanih pečenih lešnika

Priprema:

1. U šerpu sipati lešnike, šećer, vanilin šećer i griz. Preliti mlekom, promešati pa staviti na vatru srednje jačine da se sastojci skuvaju, odnosno povežu. Kuvati oko 10 minuta uz mešanje, dok se smesa ne zgusne. Zatim, skinuti sa vatre i u vruću kremu staviti maslac iseckan na kockice pa mešati dok se maslac ne otopi. Skuvanu kremu odmah pomešati sa mlevenim keksom.
Smesu, koja će biti prilično gusta, sipati u pravougaoni kalup dimenzija 28x19 cm (ili malo veći, ali će štangle biti niže).
Dobro utapkati, poravnati i ostaviti u frižider.



2. U šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti na tihu vatru da se greje. Čokoladu izlomiti na kockice i staviti u ugrejanu pavlaku pa mešati dok se ne otopi - pazite da ne provri. Ganaš ostaviti da se prohladi.

3. Kolač izvaditi iz frižidera i preliti polovinom toplom glazure - ostatak ganaša sačuvati za ukrašavanje. Zatim, kolač ponovo vratiti u frižider da se glazura ohladi i stegne. Ostatak glazure takođe rashladiti jer će se hladna lakše umutiti.



4. Kada se ostatak ganaš glazure ohladi i stegne, izmiksirati je tako da se dobije čvrst krem a onda ga sipati u špric za ukrašavanje. Kolač izvaditi iz frižidera 15 minuta pre sečenja. Iseći ga na veće štangle i na svaku naneti umućeni ganaš. Posuti iseckanim lešnicima pa servirati. 





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...