понедељак, 10. јун 2024.

Sočni pileći odrezak TEXAS i susam tikvice sa leblebijama


Ovo je jedno od jela iz kategorije "ručak za 30 minuta". Odlična, lagana kombinacija sočnog mesa i variva od tikvica je nešto što bih mogla jesti svaki dan! 


Inače, često se dešava da nemam mnogo vremena za pripremu komplikovanijih jela, pa su ovakvi recepti pravi spas. Postoji još jedan plus i razlog da se ovo jelo isproba: sočni pileći odrezak TEXAS od Perutnine Ptuj je već začinjen, tako da taj korak preskačemo i meso je već spremno za pripremu. Reč je o pilećem bataku bez kože i kostiju koji je mariniran u pikantnom texas sosu koji čini da se meso može pripremati bez ikakve masnoće, i na grill tiganju i na roštilju, a nakon pečenja je savršeno meko i ukusno. 



Sočni pileći odrezak TEXAS i susam tikvice sa leblebijama


Sastojci:

Sočni pileći odrezak TEXAS od Perutnine Ptuj (500 g)

50 g maslaca
30 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 paradajz
2 tikvice srednje veličine (600 g)
200 g kuvanih leblebija iz konzerve
2 pune kašike pečenog susama
1 kašičica soli
1/2 kašičice suvog biljnog začina
1/4 kašičice bibera
1 kašičica sušenog korijandera
1 kašika sveže mirođije 

Postupak:

• Piletinu izvaditi iz frižidera sat vremena pre pripreme odnosno pečenja, kako bi bila sobne temperature. 
Gril tiganj podmazati i staviti na vatru srednje jačine da se ugreje. Meso se peče na srednje zagrejanom gril tiganju prvo sa jedne strane a potom se okrene na drugu stranu. Trebalo bi da je pečeno za 10 - 12 minuta.




• Dok se piletina peče, pripremiti prilog od tikvica. 
U tiganj sipati ulje i maslac pa staviti na vatru da se ugreje. Luk, paradajz i tikvice iseckati na kockice. Na zagrejanoj masnoći najpre propržiti luk. Kada postane staklast, dodati iseckani paradajz pa dinstati nekoliko minuta a onda staviti i tikvice. Začiniti, promešati i dinstati uz povremeno mešanje oko 15 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju. 
Zatim dodati kuvanu leblebiju i pečeni susam, poklopiti i skloniti sa vatre.



Pre serviranja posuti svežom sitno iseckanom mirođijom.





Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...