субота, 22. јун 2024.

Čizkejk od borovnica


Osvežavajuća i kremasta! Tako bih u dve reči opisala ovu divnu tortu. Sezona svežih borovnica je uveliko u toku, a čizkejk je jedan od slatkiša koji često pripremem kada imam malo vremena a naročito leti, kada ne želim da uključujem rernu. Zaista, pripremi se za samo sat vremena i veoma prija kada je vrućina. 


Inače, ovu tortu možete praviti tokom cele godine. Sada sam koristila sveže borovnice, ali odlične su i one iz zamrzivača, samo ih je potrebno dobro ocediti nakon odmrzavanja kako fil ne bi previše omekšao. Što se tiče podloge, koristila sam sirove bademe u opni, koji su malo intenzivnijeg ukusa u odnosu na blanširane bademe i divno su se uklopili sa ovim filom od sira i voća. 



Čizkejk od borovnica 
(Blueberry Cheesecake)


Podloga:

300 g mlevenog keksa
200 g mlevenih badema
100 g šećera u prahu
100 g otopljenog maslaca
200 ml soka od pomorandže

Fil:

500 g svežih borovnica
3 kašike šećera
450 ml slatke pavlake
500 g krem sira
130 g šećera u prahu
20 g želatina u prahu

Glazura:

150 g bele čokolade
50 ml slatke pavlake
50 g borovnica za dekoraciju

Priprema:

1. Sve sastojke za podlogu staviti u činiju i kašikom ih promešati. Na tanjir za serviranje staviti obruč za torte (prečnik 25 cm) pa dobijenu smesu staviti na tanjir. Kašikom utisnuti i poravnati podlogu pa ostaviti u frižider da se hladi.




2. Borovnice i šećer sipati u šerpu. Staviti na vatru srednje jačine i mešati oko 5 minuta, sve dok se šećer ne otopi a borovnice omekšaju. Usitniti ih štapnim mikserom pa ostaviti da se ohlade.



3. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu. Dodati krem sir i kratko miksirati da se smesa poveže. Na kraju, dodati ohlađenu smesu od borovnica i izmiksirati.
Želatin preliti sa 8 kašika vode i ostaviti da nabubri. Potom ga ugrejati do tačke ključanja. U otopljeni želatin staviti dve kašike fila od borovnica pa ga usuti u fil i dobro promešati da se svi sastojci sjedine.
Pripremljeni fil sipati preko rashlađene podloge i tortu vratiti u frižider.


4. Za ganaš od bele čokolade, slatku pavlaku i čokoladu otopiti u mikrotalasnoj ili na pari. Preliti preko polustegnutog fila od borovnica pa drvenim štapićem povlačiti spiralne linije kako bi se ganaš i fil pomešali i na taj način dobile mramorne šare po vrhu torte. Na kraju, tortu posuti svežim borovnicama i ostaviti da se dobro rashladi. 


Napomene:

• Ova torta je prilično kremasta, ne tako čvrsta. Ukoliko želite čvršću tortu, potrebno je povećati količinu želatina na 30 grama, odnosno tri kesice želatina u prahu.

• Sveže borovnice po vrhu torte su lepa dekoracija, ali nisu toliko praktične kada dođe do sečenja, jer upadaju u fil. Tako da preporučujem da se poređaju samo po obodu torte.

• Fil od borovnica je potrebno u potpunosti ohladiti pre nego što se sipa u kremu od slatke pavlake i sira, tako da je savet da se najpre prokuvaju borovnice i ostave da se ohlade, pa tek onda pređe na sve ostale korake pripreme.






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...