четвртак, 18. мај 2023.

Pita sa višnjama

 

Kada bi trebalo da nabrojim pet kolača koji su obeležili moje detinjstvo, pita sa višnjama bi definitivno ušla u taj izbor. Baka ju je pravila od domaćih, rastezanih kora i naravno, to je najukusnija varijanta, a mama ju je spremala sa kupovnim korama za pite i na taj način je pripremam i ja danas. 


Pitu sa višnjama najviše volim u najprostijoj varijanti: bogato posutu šećerom u prahu. To i vama savetujem: bar za prvi put, uzdržite se od nadahnutog dodavanja sladoleda ili vanilin preliva preko pite i pojedite je na onaj način kako se nekada jela, da osetite pun ukus višanja! Često se dešava da vidim ove starinske kolače u novom ruhu i bude mi žao kada se taj prelepi ukus maskira nepotrebnim dodacima. Mislim da ovde baš važi ona izreka "manje je više" i da je lepota baš u toj jednostavnosti. Par jednostavnih sastojaka daju savršen rezultat! 




Pita sa višnjama


Sastojci:

500 g kora za pite srednje debljine (15 kora)
1 kg višanja bez koštice
120 g pšeničnog griza
120 g šećera

Za prskanje kora i posip:

150 ml kisele vode
100 ml ulja
50 g kristal šećera

Priprema:

1. Kore razdvojiti u grupe od po 3 kore, tako da se na kraju dobije 5 rolni tj. pita.
Višnje, ukoliko su iz zamrzivača, dobro ocediti od soka koji će otpustiti nakon odmrzavanja pa ih pomešati sa grizom i šećerom.

Posebno, pomešati ulje sa kiselom vodom i tom tečnošću će se prskati kore prilikom oblikovanja pite.
Prilikom ređanja jedne na drugu, sve kore se dodatno posipaju kristal šećerom koji će se prilikom pečenja karamelizovati i piti dati bolji ukus - ovo praktikujem već godinama po proverenom savetu starog majstora Vokija Kostića!


2. Na radnu površinu staviti prvu koru. Poprskati je mešavinom ulja i vode, preko cele kore ravnomerno posuti kašiku šećera pa na nju staviti drugu koru. I drugu koru poprskati tečnošću i posuti šećerom pa staviti treću koru. 
Treća kora se ne prska i ne posipa već se pri dnu kore rasporede višnje koje su prethodno pomešane sa grizom i šećerom.
Spoljne krajeve saviti ka unutra kako nadev ne bi iscureo tokom pečenja pa uviti rolnu. Uvijenu pitu staviti na pleh obložen pek papirom. 



3. Na isti način uraditi i sa svim ostalim korama, dok se ne iskoristi sav nadev. 


4. Oblikovane pite premazati mešavinom ulja i vode i po želji, posuti krupnim šećerom (nije neophodno). Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni, oko pola sata. 


5. Pitu ostaviti da se prohladi pa bogato posuti šećerom u prahu, iseći i servirati. 


Napomene:

Ukoliko volite slađe kolače, slobodno povećajte količinu šećera, jer pita nije mnogo slatka. 
Sada sam u nadev dodala oko 200 g višanja iz višnjevače što je piti dalo fantastičnu aromu.  
Recept za višnjevaču je ovde, klik







4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...