недеља, 28. мај 2023.

Ferrero kolač sa piškotama


U poslednje vreme, imam utisak da pravim samo dve vrste kolača: ili one koji se ne peku, poput ovoga ili oni koji imaju epitet "zdraviji". Prvi su često na repertoaru jer se uglavnom veoma brzo i jednostavno pripremaju, a drugi su izbor jer se trudim da imam neki balans kada je reč o slatkišima i ako ih već jedem, često to bude zdravija varijanta.


Za Ferrero kolač sa piškotama, potrebno je samo pola sata i nekoliko sastojaka. Naravno, neophodno je i stpljenje da se kolač dobro rashladi i to je često najteži deo "posla"! 



Ferrero kolač sa piškotama

Sastojci:

200 ml slatke pavlake
200 g krem sira
300 g čokoladnog krema
50 g lešnik napolitanki
50 g mlevenih pečenih lešnika
250 ml čokoladnog mleka
300 g piškota

100 g čokolade
3 kašike ulja
3 kašike mleka

Priprema:

1. Slatku pavlaku sipati u činiju pa je mikserom umutiti. Potom dodati krem sir i čokoladni krem (koristila sam Milka krem) i opet kratko izmiksirati da se smesa poveže.



2. Napolitanke iseckati a pečene lešnike samleti.

3. Manji pleh (20x20 cm) obložiti providnom folijom. Piškote potapati u toplo čokoladno mleko pa ih poređati na dno pleha. Potrebno je da se dobro natope, jer ne bi omekšale samo od kreme. Preko piškota sipati polovinu kreme. Preko kreme posuti polovinu usitnjenih napolitanki i lešnika. Zatim još jednom ponoviti postupak dok se sastojci ne potroše. Kolač "zatvoriti" poslednjim slojem piškota, tako da na kraju bude dva sloja kreme i tri sloja piškota (meni je u ovom koraku zafalilo piškota, pa sam upotrebila plazma keks).
Ostaviti kolač u frižider na nekoliko sati da se dobro rashladi i stegne.



4. Kada se kolač rashladi, na pleh nasloniti tanjir za serviranje, sve okrenuti naopačke tako da kolač bude na tanjiru. Skinuti foliju i preko kolača sipati toplu čokoladnu glazuru (sve sastojke za glazuru prethodno otopiti na pari). Preko glazure posuti mlevene lešnike.



Kolač ponovo ostaviti u frižider da se glazura stegne a onda iseći i servirati. 





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...