среда, 9. септембар 2020.

Seckana crvena paprika

 Mnogo volim papriku za zimu ostavljenu na ovaj način! Nema mnogo posla oko pripreme, najviše vremena ćete potrošiti da je operete i iseckate a kada odstoji u teglama i posle nekoliko meseci ne omekša previše i ima divan ukus. 


Ukoliko ne želite da seckate papriku, možete je iseći na duže i šire trake, kratko probariti tako da ipak ostane čvrsta, pa uspravno slagati u tegli i zaliti rastvorom. Podjednako je fino. 


Recept je urađen u saradnji sa DIS trgovinom, najvećim domaćim trgovinskim lancem, u čijim su radnjama u toku septembra na sniženju mnogobrojni artikli koji su potrebni za pripremu zimnice.



Seckana crvena paprika

Sastojci:

5 kg crvenih paprika (roga)

Za rastvor (čaše su od 200 ml):
3 čaše alkoholnog sirćeta
2 čaše ulja
4 kašike šećera
4-5 kašika soli
4-5 glavica belog luka
1 kesica konzervansa (5 g)


Priprema:

• Pre pripreme, papriku dobro oprite i osušite. Za zimnicu uvek birajte zdrave, kvalitetne paprike. Obavezno odstranite eventualna oštećenja. Očistite je od semena, isecite na trake pa na kockice. 
Dakle, paprika se ne peče, ne bari, ostavlja se sveža. 
• Iseckanu papriku stavite u veću posudu ili šerpu. Dodajte joj beli luk koji ste iseckali na listiće.


• Priprema rastvora:
Sve sastojke (sirće, ulje, šećer, so i konzervans) sipajte u šerpu, promešajte i stavite na vatru srednje jačine. Rastvor ne mora prokuvati, dovoljno je da se ugreje toliko koliko je potrebno da se šećer i so istope i povežu sa tečnošću. Toplim rastvorom odmah preliti papriku i promešati. 

• Sve pritisnuti poklopcem ili nekim drugim težim predmetom (možete preko njega staviti flašu s vodom da ga opteretite) i ostaviti da odstoji najmanje 12 sati a može i duže. Kada prođe polovina vremena, promešati. 


• U početku vam se može učiniti da ima malo tečnosti ali nemojte da vas to iznenadi, jer će tokom stajanja i paprika otpustiti tečnost i na kraju će je biti sasvim dovoljno za sipanje u tegle.
• Pripremite čiste tegle i poklopce. Vodite računa da poklopci ne budu oštećeni.
• Prvo sipajte papriku u tegle a onda je nalijte ostatkom rastvora do vrha tegle. Blago pritisnite kašikom da može više da stane u teglu.
Ukoliko volite, možete dodati i po koju ljutu papričicu. 
• Zavrnuti poklopce na teglama i čuvaajte ih na hladnom i tamnom mestu - jednu ostavite u frižideru jer može i posle par dana da se degustira :)
Od ove mere dobije se 7 tegli od 800 ml.


Od kada sam ih isprobala na ovaj način, po receptu moje prijateljice Slave iz Grocke, pripremam ih samo ovako. Nije potrebno mnogo vremena a ni umeća da bi se dobila ukusna domaća zimnica pa je ovaj recept idealan i za početnike koji žele da se upuste u pripremu.



DIS trgovina

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...