понедељак, 21. септембар 2020.

Integralni rolat sa spanaćem

 

Zaista jedan od najukusnijih koje sam pravila. I ubeđena sam da će se dopasti i onima koji su navikli na klasične rolate od belog brašna. U ovom rolatu ga nema ali zato ima i semenki koje su dodatno obogatile ukus. 


Integralni rolat sa spanaćem 

• Za koru:

4 jajeta
pola kašičice soli
6 punih kašika integralnog spelt brašna
1 kesica praška za pecivo
2 kašike sirovog suncokretovog semena
2 kašičice susama
1 kašičica mlevenog lanenog semena
1 čaša kiselog mleka (180 g)
8 briketa zamrznutog spanaća (oko 150-200 g)

• Za nadev:

150 g feta sira
350 g kisele pavlake
100 g pršute ili šunke

Priprema:

• Odvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrst sneg a u drugoj činiji izmešati žumanca, so, kiselo mleko, brašno pomešano sa praškom za pecivo i semenke. U smesu dodati odleđen i dobro oceđen spanać i sve fino izmešati.
Na kraju, u smesu iz nekoliko puta dodati umućena belanca i polako mešati varjačom da se ravnomerno sjedini.

• Najveći pleh od rerne (30x40 cm) obložiti blago podmazanim pek papirom. Umućenu smesu izliti na papir i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Kada je kora pečena, ostaviti je par minuta da se prohladi, a onda zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se u potpunosti ohladi.

• Za nadev, viljuškom izgnječiti feta sir pa dodati pavlaku i sve dobro promešati. Dodati sitno iseckanu šunku, mada se ona može i izostaviti ili umesto nje staviti iseckane masline ili sušeni paradajz. 

• Koru ravnomerno premazati nadevom pa pažljivo uviti u rolat. Zatim ga umotati u providnu foliju i lagano valjati po stolu kako bi imao fini, okrugao oblik i kako bi se nadev lepo sljubio sa korom.

• Rolat ostaviti u frižider da se dobro rashladi pa tek onda oštrim nožem iseći i servirati. Prilikom sečenja, oštricu noža obrisati posle svakog reza kako bi parčići bili uredni.


Originalni recept je na Instagramu objavila Jasmina Kovarbašić @pratitemezavišerecepata a ja sam ga isprobala u okviru igrice Zajednički obrok koju je pokrenula i vodi Nataša Denić @pečatživota





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...