среда, 16. септембар 2020.

Nepečena torta sa breskvama

U poslednje vreme, a naročito tokom leta, mnogo češće pravim kolače bez pečenja jer su uglavnom jednostavniji i njihova priprema ne zahteva mnogo vremena.

Ova torta je nastala kao posledica čišćenja kućnih zaliha keksa i slatke pavlake kojoj je isticao rok. Imala sam neke amaretti keksiće koji su mi bili preslatki za jelo pa sam ih samlela i pomešala sa plazmom. Zato u podlogu nisam dodavala šećer i zaista je bila dovoljno slatka. A zateklo se i dosta finih slatkih bresaka koje su završile u kremi i torti dale divan, osvežavajuć ukus. 


Nepečena torta sa breskvama


Podloga:

350 g mlevenog keksa
80 g maslaca 
100 ml hladnog mleka

Krema:

250 g mlečne slatke pavlake
150 g mlevenog šećera
250 g krem sira
250 g očišćenih samlevenih bresaka (ili nektarina)
1 kašika džema od aronije (ili maline, brusnice)
1 kesica (10g) želatina u prahu*

Voćni žele:

300 ml soka od breskve 
2 pune kašike praška za puding od vanile
1 kašika šećera u prahu

Priprema podloge:

Mleveni keks, omekšali maslac i mleko staviti u činiju i umesiti u kompaktnu smesu. Na tanjir za serviranje staviti obruč za tortu prečnika 20 ili 22 cm i smesu utisnuti na tanjir do ivica obruča pa poravnati. Ostaviti u frižider da se rashladi i stegne.

Priprema kreme:

Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu pa joj dodati krem sir i kratko mutiti da se poveže. U smesu staviti izmiksirane breskve i džem (njega sam dodala samo radi boje a može se i izostaviti) i promešati.
U šerpicu staviti želatin i izmešati ga sa 5 kašika hladne vode. Staviti na tihu vatru da se želatin ugreje (ne sme da proključa!) a onda ga polako, uz miksiranje, usuti u umućenu smesu i dobro izmiksirati. 
Kremu, koja će biti tečna, sipati preko rashlađene podloge od keksa, poravnati i ostaviti na hlađenje dok se priprema žele.

Priprema želea:

150 ml soka sipati u šerpicu i staviti na tihu vatru. Ostatak soka pomešati sa praškom za puding i šećerom u prahu, dobro promešati da nema grudvica pa usuti u vruć sok i uz stalno mešanje kuvati dok se ne zgusne. 
Ostaviti da se smlači pa sipati preko kreme. 


Tortu ostaviti u frižider da se hladi najmanje 6 sati.
Sutradan ukrasiti.
*Ukoliko volite da je torta čvršća, u kremu se može staviti i 20 g želatina. 






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...