понедељак, 30. децембар 2019.

Stollen


Ono što je u Italiji Panettone, u Nemačkoj je Stollen. Poznati slatki hleb koji se pravi za Božić i Novu godinu. Bogat je suvim voćem, bademima i marcipanom i obilno premazan maslacem pa posut šećerom u prahu što ga čuva od sušenja jer se pravi najmanje desetak dana pre Božića.



Što sam starija, sve me više privlače baš ovakvi recepti. Zato što su deo tradicije drugih naroda, zato što se prave od autentičnih, posebnih sastojaka i zbog toga što njihov kvalitet potvrđuje i to što su aktuelni već nekoliko stotina godina. Naime, ovakav stollen kakav se danas pravi, sa maslacem, prvi put je napravljen još u 15. veku a i danas posebno mesto ima tokom Božićnog sajma (Striezelmarkt) koji se održava u Drezdenu i za koji se veruje da je bio prvi sajam na svetu tog tipa. Vremenom je stollen, od običnog slatkog hleba, prerastao u desert sofisticiranog ukusa, a i izgleda, jer su mu dodati marcipan i orašasti plodovi. Naravno, ustalile su se i neke varijacije na temu, pa se mogu videti recepti u kojima se umesto kvasca upotrebljava prašak za pecivo ili laganije varijante kakav je Quarckstollen u kome se koristi sir.



Zbog načina na koji se testo pre pečenja oblikuje, često se upotrebljava i naziv Christstollen: hleb je sa jedne strane okrugao odnosno deblji a sa druge istanjen, što zapravo simbolizuje bebu Isusa nakon rođenja, u povoju.
Recept mi je poslao dragi prijatelj iz Rusije, Vadim Shuliko, inače odličan kuvar, fotograf i veliki ljubitelj životinja.





Stollen 

Sastojci:

200 ml mleka
1 kockica kvasca (40 g)
1 kašičica šećera 
1 kašičica brašna

550 g brašna
100 g šećera
10 g vanilin šećera
250 g maslaca
dve kašike narendane korice od limuna
pola kašičice cimeta
100 g badema u listićima
100 g kandirane narandžine korice
100 g kandirane limunove korice
100 g suvog grožđa
150 g suvih brusnica
100 ml ruma
400 g marcipana

Za premaz i posip:
150 g otopljenog maslaca
150 g šećera u prahu

Važne napomene:

• Za mešenje će vam biti potreban mikser. Ovo testo je masno i lepljivo i veoma teško ga je mesiti rukama jer ćete biti u iskušenju da dodate još brašna a to bi ga učinilo tvrdim. Nema potrebe za jakim profesionalnim mikserom, jer se sasvim dobro može umesiti i spiralnim mutilicama običnog malog kućnog miksera.
• Stollen se pravi najmanje nedelju dana pre nego što ćete ga servirati. Stajanjem, omekša i prosto se topi u ustima! Zbog želje da recept objavim pre Nove godine, ja sam ga pravila pre nedelju dana i sekla sutradan, ali se ukus tog parčeta i onog koji sam pojela danas ne može porediti. Za razliku od većine ostalih vrsta kolača, stollen stajanjem dobija umesto da gubi na ukusu.
• Kandirane korice je potrebno natopiti rumom najmanje jedan dan ranije kako bi omekšale.
• Sada sam koristila blanširani badem u listićima ali mislim da bi još bolje bilo sa bademom u opni jer, po mom mišljenju, ima jaču aromu i ukus.
• Marcipan nemojte izostavljati: on je ono što ovom kolaču daje final touch ;)

Priprema:


• Jedan dan pre pripreme, pomešati brusnice, suvo grožđe i kandiranu naranžinu i limunovu koricu pa ih preliti rumom. Dobro promešati i ostaviti u frižideru. Povremeno promešati kako bi se obložile rumom sa svih strana.


• Sutradan, u toplo mleko staviti po kašičicu šećera i brašna, promešati da se kvasac rastopi i ostaviti poklopljeno na toplom da zapeni odnosno aktivira se. Onda dodati brašno, so, šećer, vanilin šećer, cimet i narendanu limunovu koricu. 
Početi mešenje pomoću miksera (spiralnim nastavcima) a postepeno dodavati omekšali maslac iseckan na kockice. Testo će u početku biti mrvičasto.
Zatim dodati suvo voće natopljeno u rumu i blanširani sitno iseckani badem. Mesiti još par minuta mikserom da se poveže pa kratko nastaviti rukom - ja sam na ruke navukla tanke rukavice i tako dovršila mešenje, uz vrlo malo dodatog brašna. Činiju pokriti i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste.



• Posle tog vremena, podlogu posuti brašnom, izvaditi testo iz činije i podeliti ga na dva jednaka dela. Od marcipana napraviti dva valjka, dužine oko 25 cm - te dužine će biti i stollen.
Prvi deo testa pomoću oklagije razvući na dimenzije oko 25x20 cm.
Na donji kraj testa staviti valjak od marcipana.



• Zatim marcipan preklopiti testom, kao kada se uvija testo za hleb, ali gornji deo ostaviti istanjen. Krajeve uvući odnosno ušuškati. 
Na isti način uraditi i sa drugim delom testa pa ih staviti na pleh obložen pek papirom. 



• Stollen peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40-45 minuta. Na pola pečenja prekriti folijom ili pek papirom ukoliko gornja strana počne previše da rumeni. 



Dok se kolač peče, otopiti maslac i pripremiti šećer u prahu za posipanje.
Vruć stollen premazati vrućim otopljenim maslacem i bogato posuti šećerom u prahu. Kada se ohladi, uviti ga u celofan ili streč foliju i tako uvijenog čuvati do služenja, najmanje desetak dana.



Dragi prijatelji, ovim receptom želim da vam se zahvalim jer posećujete blog i kuvate po mojim receptima.
U Novoj godini želim vam dobro zdravlje a onda i volju i energiju za sve što vam je važno! Sve najbolje! 💗🌟🍻✴🎉🎄🎇💋

2 коментара:

  1. Draga Jeka ! Stollen ti je odlicno ispao, jako mi je drago da si zadovoljna sa receptom. Slike su ti prekrasne, prave blagdanske. Od srca ti zelim Srecnu Novu Godinu i Srecan Bozic !
    Vadik

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala najlepše, dragi Vadik! Recept je odličan i iako sam mislila da će ostati i za Božić, stollen nije dočekao ni Novu godinu :))
      Tvojim najdražima i tebi želim sve najlepše i puno sreće u Novoj 2020.! Lep pozdrav! ❤

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...