уторак, 10. децембар 2019.

Prilog od prokelja i oraha


Volim da kuvam i to me uglavnom opušta ali ponekad naiđu dani kada sam umorna i od isprobavanja novih jela a i od "komplikovanja" u kuhinji. Tada se odlučujem za najprostija jela odnosno obroke od samo par sastojaka, za čiju pripremu nije potrebno više od pola sata. Nešto poput ovog priloga od prokelja koji ne pripremam tako često, jer ga Neda (poput većine dece) baš i ne voli, ali ja ne odustajem! Kad god naletim na dobar, kupim pa ako ne završi u nekoj čorbici ili gratiniran u rerni, onda će za ručak verovatno biti ovaj jednostavni prilog sa orasima. 
U danima posta, izostavljam maslac i koristim samo ulje. 





Prilog od prokelja i oraha

Sastojci:

500 g prokelja
3 kašike mlevenih oraha
50 g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
1 ravna kašičica soli
pola kašičice šarenog bibera

Priprema:

Prokelj očistiti od spoljnih listića ukoliko su lošiji, a ako su dobri samo ga dobro oprati i iseći na polovine (ako je krupniji). 
U šerpu sipati vodu, posoliti i staviti na vatru. Kada voda proključa, spustiti prokelj i kuvati ga desetak minuta dok ne omekša. Potrebno je da ostane čvrst, ne sme se prekuvati. Odliti vodu a prokelj ostaviti da se dobro ocedi.


U tiganj staviti ulje i maslac i zagrejati. Na otopljenu masnoću spustiti oceđen prokelj i promešati kako bi se obložio masnoćom sa svih strana. Posoliti i pobireriti.


Dodati mlevene orahe, promešati i preručiti u činiju za serviranje.
Poslužiti odmah, kao topao prilog uz meso ili ribu.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...