недеља, 17. јун 2018.

Torta Širli Templ


Ako je torta Reforma kraljica među tortama (za mene, jeste ;) onda bi se za Širli Templ moglo reći da je princeza :) Prelepog, bogatog ukusa, puna lešnika, jaja i čokolade a bez brašna, zadovoljiće i najizbirljivije! Prvi put sam je napravila prošle godine za svoj rođendan i odmah sam znala da ću je praviti ponovo, a recept sam podelila na nekoliko mesta i čula sam da se već uveliko pravi ;) 
Inače, sećam se da ju je i moja majka pravila pre više od 30 godina i pronašla sam recept u njenoj svesci koji se vrlo malo razlikuje od ovoga koji je objavila Željka - Aliki na svom blogu Mamina jela i koji sam isprobala. Naravno, kao i kada su ostali Željkini recepti u pitanju, tako je i sa ovim - savršen je i ništa mu ne treba ni dodati ni oduzeti, jedino što sam ja uradila je da sam odmah krenula od duple mere i nisam pogrešila :)



Torta Širli Templ

Sastojci:
Za kore x 2 (peku se dve):

7 belanaca
7 žumanaca 
140 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
140 g pečenih mlevenih lešnika

Za fil: 

8 jaja
300 g šećera
300 g čokolade za kuvanje
400 g maslaca (ili margarina)


Priprema:

Priprema korica:

Uključiti rernu da se greje na 180 stepeni.
U dve činije razdvojiti belanca i žumanca.
Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.
Žumanca penasto umutiti sa šećerom pa toj smesi dodati otopljenu čokoladu. Zatim dodati mlevene pečene lešnike, ručno promešati i na kraju u to dodati sneg od belanaca - njega pažljivo umešati varjačom ili spatulom, lagano prevrćući smesu dok se sve lepo ne sjedini.
Smesu izliti u podmazan i posut brašnom kalup (dimenzije 26 cm) ili ga obložite pek papirom.
Peći na 180 stepeni oko 15 minuta, najbolje je da primenite test sa čačkalicom - kada bocnete biskvit, ako izađe suva, pečen je.

Na isti način ispeći i drugu koru (takođe od 7 jaja) a kada se biskviti u potpunosti ohlade, oba horizontalno preseći tako da dobijemo četiri kore.
Kore su prilično osetljive i masne, jer u njima nema brašna, ali uz tanak oštar nož, kada su potpuno hladne, nećete imati problema sa sečenjem.

Priprema kreme:

Mikserom penasto umutiti cela jaja sa šećerom pa ih staviti da se kuvaju na pari. Ja to radim u većoj metalnoj činiji koju stavim na šerpu u kojoj vri voda na tihoj vatri. Potrebno je da se fil često meša dok ne krene da se zgušnjava. To će biti posle desetak minuta i tada dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se čokolada otopi. 
Kada se fil malo prohladi, može biti i topao (ne vruć), u njega dodati maslac iseckan na kockice i sve dobro izmiksirati da se poveže. 

Kore odmah filovati, bolje je ako to radite u kalupu. Da biste bili sigurni da ćete fil ravnomerno rasporediti, možete ga podeliti na 4 činijice. Fila ima dovoljno i da se njime premaže cela torta. Možete deo odvojiti i dodati u njega malo maslaca pa izmiksirati i to iskoristiti za zvezdice koje ćete špricom naneti po rubu torte. 



Mamin recept 💕




10 коментара:

  1. jako volimo ovu tortu...samo kako jako volimo i druge, nikako da dođe na red da se pravi...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, Kato, šteta što se torte ne prave tako često pa da svaka omiljena dođe na red :)

      Избриши
  2. Pravilaaaa😊😊😊😊fantasticna jeeee😘😘😘

    ОдговориИзбриши
  3. Znaci u kore ide 14 jaja total?

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман19. мај 2023. 09:04

    Divna torta, pravim po Vasem receptu vec godinama 🥰

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago da ste tako zadovoljni! Recept je, inače, sa bloga Mamina jela i meni je omiljen! 💖

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...