четвртак, 14. јун 2018.

Pečeni susam krompir


Već nekoliko godina krompir pripremam na ovaj način jer je mnogo zdraviji u odnosu na prženi krompir a podjednako ukusan - štaviše, za moj ukus, mnogo bolji od pomfrita! U letnjem periodu, kada ima mladih krompirića i uz dodatak sveže salate ovo može biti i samostalno jelo, a ne kako je to uobičajeno, prilog. A ukoliko koristite isključivo ulje, onda se može prilagoditi danima posta.


Pečeni susam krompir

Sastojci:

1 kg krompira
1 kašika biljnog začina
1 puna kašičica slatke aleve paprike
1 ravna kašičica čilija (ili malo manje ako ne volite ljuto)
50 ml maslinovog ulja
50 gr susama
70 gr maslaca


Priprema:

Krompir dobro oprati, oguliti i iseći na četvrtine. Staviti ga u šerpu, naliti vodom, posoliti i staviti da se kuva. Kada počne da ključa, neka se kuva samo 5 minuta i onda odliti vodu.


U dubljoj činiji pomešati maslinovo ulje i začine - biljni začin, slatku mlevenu papriku i čili prah. U to dodati krompir, pažljivo promešati da se obloži sa svih strana pa ga preručiti u podmazanu vatrostalnu posudu. Posuti ga susamom i protresti kako bi se obložio sa svih strana i na kraju preko krompira rasporediti maslac iseckan na listiće.


Pokriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, a pred kraj otkriti da se zapeče i dobije finu koricu. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni a ono će naravno, zavisiti i od veličine komada krompira. Dovoljno je probosti ga viljuškom i ukoliko je unutrašnjost meka a korica reš, pečen je. 







2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...