среда, 17. јануар 2018.

Kinder pingvin u obliku rolata

Postoji sigurno više od dvadesetak recepata sa Coolinarike koje sam pravila mnogo, mnogo puta, a među njima je i ovaj rolat. Recept je pre skoro deset godina objavila naša draga Splićanka Anka Slišković, poznatija kao Yaja, a ja sam ga usvojila i pravila na više načina - u originalnoj, "klot" varijanti, ali i sa svežim voćem ili voćem iz kompota. I za koju god varijantu da se odlučite, nećete pogrešiti, rolat je predivnog ukusa a priprema se brzo i jednostavno jer se krema ne kuva, već se samo umuti i to je to! :) Dopada se i deci i starijima i zaista ukusom mnogo podseća na poznatu čokoladicu Kinder Pingui :))




  
Kinder pingvin u obliku rolata 


Sastojci:
Za koru:

6 belanaca
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
6 kašika tople vode
6 žumanaca
4 kašike brašna
2 pune kašike kakaa
1 kašičica praška za pecivo

Za kremu:

250 ml mlečne slatke pavlake
50 gr šećera u prahu
100 gr krem sira (sirko, abc...)

I još za preliv kore:
6-7 kašika skuvanog kakaa ili čokoladnog mleka

Za glazuru:
100 gr čokolade
1 dl mleka
1 kašika kakaa
1 kašika šećera u prahu
50 gr maslaca



Priprema:

1. Razdvojiti belanca i žumanca.
Belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i mutiti dok se šećer ne istopi. Zatim dodati toplu vodu i žumanca, lagano izmutiti a onda ostaviti mikser i dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Lagano, prevrćući smesu da ne bi pala, promešati spatulom ili varjačom da se lepo poveže.
Usuti u veliki pleh od rerne, koji ste podmazali ili obložili pek-papirom. Ja i pek papir podmažem.
Staviti u zagrejanu rernu da se peče, najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Kod mene je to na 180 stepeni sa ventilatorom i ispeče se veoma brzo, za 10-ak minuta. Kod ovakvih kora, sa kakaom, veoma je bitno da se ne prepeku, jer bi u tom slučaju bile suve.



2. Pečenu koru, odmah čim se malo prohladi da možete rukovati s njom, uviti sa papirom u rolat i tako ostaviti da se ohladi. Onda je odviti, odlepiti papir i poprskati je skuvanim kakaom, čokoladnim mlekom ili neskvikom - dovoljno će biti samo nekoliko kašika, tek da je blago pokvasite.

3. Dok se kora hladi, umutiti kremu. 
U činiju sipati slatku pavlaku, izmiksirati je, dodajući šećer u prahu. Obavezno vodite računa da ne premutite pavlaku kako se ne bi zgrudvala. Čim krene da se zgušnjava, dodajte krem sir, još malo mutite da se poveže i krema je gotova!




4. Razviti na stolu streč foliju i na nju staviti koru. Premazati je umućenom kremom, pa pažljivo uviti u rolat, malo i blago ga valjati po stolu da se lepo oblikuje i odmah ga uviti u foliju. 
Obavezno ostaviti nekoliko sati u frižideru da se dobro rashladi.
Sutradan, sve sastojke za glazuru otopiti na pari i preliti rolat. Ostaviti da se prohladi, pa tek onda iseći i servirati. 





Kinder pingvin sam pravila i sa svežim voćem - sa malinama i jagodama, u tom slučaju je bolje koru poprskati sokom, za svežiju i laganiju varijantu:




Fenomenalan je i sa ananasom iz kompota: kora se poprska sokom a ananas isecka na kockice ;)


A možete i prokuvati crveno voće sa malo praška za puding ili gustina i napraviti voćni fil, koji se premaže preko kore, pre kreme sa sirom :)



Izaberite svoju varijantu i uživajte u divnom desertu! :)

21 коментар:

  1. Jeko, rolat ti je zaista divan,i rado bih ga napravila, ali to kod nas ne prolazi baš dobro, jer nešto svi počeli da paze šta i koliko pojedu...

    ОдговориИзбриши
  2. ne znam sta pre da citam,gledam..!!!sve mi je predivno !!!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam! Rolat je zaista odličan, posebno što trpi razne kombinacije voća, a vrlo je lep i bez njega. A pravi se brzo, što je takođe bitna stavka :))

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam jos probao ali po slikama vidim da je supeeeer kolač:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, odličan je za koju god se kombinaciju odlučili :) Hvala na javljanju, pozdrav! :))

      Избриши
  5. ja bi najradije ovaj zadnji, ali svi su ti fini :)

    ОдговориИзбриши
  6. Одговори
    1. Hvala Ana! Jeste, voće ga baš fino osveži, ili sveže ili ono iz kompota ;))

      Избриши
  7. Ovaj recept je divan! Hvala Jelena
    Zlat "Cirina" haha

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pojedoh i slovo uz kolac
      Zlata

      Избриши
    2. Hahaha, Zlato, razumele smo se :)) Baš mi je drago što pratiš blog i naravno, što ti se rolat dopada, mi ga obožavamo ;) Šaljem ti veliki pozdrav!

      Избриши
  8. Wow, odlican kao i svaki tvoj recept. Nestigoh jos staviti glazuru al prezadovoljna kako mi je biskvit lepo ispao pa ga potpuno zaboravih preliti sokom ali je i ovako taman socan. Hvala ti draga mnogo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Smiljo, original recept je objavila Yaja, ja sam ga samo prenela :) A toliko ga volim i toliko puta sam ga pravila, kad god nešto nemam vremena ili me mrzi da pravim nešto komplikovanije, on bude na repertoaru ;) Drago mi je da si ga pravila, hvala ti na javljanju! :*
      p.s. za Uskrs sam pravila tvoje Noćne gužvarice, dakleM, kao da smo se dogovarale :D

      Избриши
  9. Draga Jeko, rolat je odličan, baš smo uživali u njemu! :) Evo kako je meni ispao:

    https://mysticcakes.wordpress.com/2018/06/06/kinder-pingvin-rolat/

    Hvala puno na receptu, sigurna sam da ću ga ponavljati malo češće. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Natalija, hvala ti na isprobavanju i javljanju, baš mi je drago da se rolat i tebi dopada i da ćeš ga ponovo praviti - kod mene je baš često na repertoaru ;) Sad ću da skoknem da vidim tvoje lepe slike! Šaljem ti veliki pozdrav! :*

      Избриши
  10. Одговори
    1. Mirjana, nadam se da vam se dopao, ma, sigurna sam! ;) Hvala ti na javljanju, puno te pozdravljam! :))

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...