уторак, 3. јануар 2023.

Mamina griz torta


Recept za Maminu griz tortu je u planu već više od 5 godina, odnosno od momenta kada sam počela da pišem blog. Nije da je nisam pravila u međuvremenu ali nekako se uvek nameštalo da ili nemam vremena za fotografisanje ili se pojede "pre vremena". 


Inače, dok ja nisam počela da je pravim, redovno ju je pripremala moja tetka Spomenka, po receptu moje mame Anđelke i mi bismo se svaki put oduševljavali ukusom i pitali se zašto je ne pravi češće. 
Kada kažem da ima sočnu koru od griza koja je natopljena mlekom, poput one za koh, i bogati nadev sa ukusom karamela, oraha i keksa, sve je jasno. Dakle, u poplavi raznoraznih torti koje se ne peku, čizkejkova i ostalih "instant" kolača, ova torta je nešto potpuno drugačije, nešto što se ne pravi svaki dan a opet, nije komplikovano.


Iako sam dugo zazirala od pripreme zbog toga što je potrebno da se šećer za nadev prvo istopi i tu je potrebna malo veća pažnja - verujte, ukoliko ovo još uvek niste radili, jednostavno je. Potrudila sam se da u receptu što detaljnije opišem pripremu i kada se isprate svi koraci, garantujem odličan rezultat! U maminom receptu su mere za nadev izražene u šoljama od 250 ml a kako taj merni sistem retko koristim (posebno kada su torte u pitanju), ja sam ipak sve izmerila pa zapisala i mere u gramima. 



Mamina griz torta

Sastojci:

• Kora:

6 jaja
prstohvat soli
4 pune kašike šećera
6 kašika vode
6 punih kašika pšeničnog griza
1 puna kašičica praška za pecivo

• Preliv:

500 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera

• Nadev:
(šolje su od 250 ml)

Šolja šećera (200 g)
Šolja i po mleka (400 ml)
3 pune kašike pšeničnog griza
Šolja i po mlevenog keksa (150 g)
Šolja mlevenih oraha (100 g)

четвртак, 29. децембар 2022.

Čokoladni jafa tart (bez pečenja)

 

Kada nemate mnogo vremena za pripremu kolača a želite da se zasladite, napravite ovaj tart. Fantastičan je! Fina nepečena podloga od keksa za koju se sastojci brzinski izmešaju i utisnu u kalup, nekoliko jafa keksića i klasični ganaš krem i tart je gotov! Naravno, potrebno je samo nekoliko sati da se lepo rashladi i stegne i spreman je za serviranje.


Inače, veliki sam ljubitelj čoko-oranž kombinacije i na blogu ima nekoliko recepata sa jafa keksom. Najpre, apsolutno je najpopularnija Jafa torta koja je u međuvremenu dobila i svoju čokoladnu verziju. Tu je i Jafa puding od pirinča, praktičan desert u čaši koji svi vole. Konačno, postoji još jedan recept pod istim nazivom kao i ovaj danas, ali se kora peče i kuvaju dve kreme, pa kada budete imali više vremena za pripremu, obavezno isprobajte i njega jer je odličan.

Klik na recepte:




Čokoladni jafa tart
(bez pečenja)


Sastojci:

250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
125 g otopljenog maslaca
100 ml svežeg soka od pomorandže

250 ml mlečne slatke pavlake
300 g čokolade za kuvanje

160 g jafa keksa

уторак, 27. децембар 2022.

Stomboli - italijanski pizza rolat

 

Ukoliko volite pizzu (a ima li koga da je ne voli?!), volećete i Stromboli. Isto divno, hrskavo testo, isti bogati nadev od sira i suhomesnatih proizvoda a drugačiji oblik. Rekla bih, rustikalniji, svečaniji, pa je moj predlog da ga napravite za novogodišnje praznike ili zimska druženja sa prijateljima. 


Priprema je jednostavna i ima svega nekoliko caka na koje bi trebalo obratiti pažnju kako bi rezultat bio zadovoljavajuć. Najpre, potrebno je ostaviti testo da se dobro odmori i udvostruči (najmanje 45 minuta na toplom mestu) jer će na taj način biti mnogo ukusnije. I ne samo to - i kada se rolat savije, bolje je i njega ostaviti bar 15 minuta da se odmara pokriven dok se rerna ne zagreje. 


Ono što korici odnosno gornjoj strani rolata daje posebno fin izgled a i ukus, je manja količina sira Grana Padano (ili Parmigiano Regianno) kojim se gornji deo testa posipa pre pečenja. U nedostatku tog sira, rolat možete posuti krupnom morskom soli i biće veoma fino i tako!


Iako svi teško odolevamo toplom pecivu, preporučujem da Stromboli ipak sačeka bar 20 minuta nakon pečenja. Naime, nakon pečenja, nadev je veoma vruć i rolat ćete mnogo lakše iseći i servirati kada se prohladi.



Stomboli - italijanski pizza rolat

Sastojci:

Za testo:

400 (+50 g) glatkog brašna
20 g svežeg kvasca (ili jedna kesica od 10 g suvog)
250 ml tople vode
1 kašičica šećera
pola kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja

Za nadev:

200 g narendane mocarele
125 g sveže mocarele
1 puna kašika sušenog origana
150 g pasiranog paradajza (ili kečapa)
7 zelenih maslina bez koštice
100 g domaće salame ZLATIBORAC
100 g zlatiborskog pršuta ZLATIBORAC

Za premaz i posip:

1 jaje
oko 20 g Grana Padano

уторак, 20. децембар 2022.

Ferero torta (Vegan)


Ovo je jedna od najjednostavnijih sirovih/posnih torti i za nju je potrebno samo 6 sastojaka: 4 za podlogu i 2 sastojka za kremu. Izuzetno je ukusna, kremasta i lepo se seče. 


Ne sadrži šećer, osim onog prirodnog koji potiče iz urmi, a opet, sasvim dovoljno je slatka. Priprema se brzo, bez miksera, ne peče se i posle par sati, koliko je potrebno da se stegne i rashladi, može se servirati. 


Ono što mi ponekad smeta kada su sirove torte u pitanju je to što se moraju čuvati u zamrzivaču, inače bi se krema razlila po tanjiru. Kod ove torte to nije slučaj. Dovoljno je da se dobro rashladi u frižideru i imaće lepu čvrstinu što se i vidi na ovom divnom preseku. 



Ferero torta (Vegan)


Sastojci:

• Za podlogu:

100 g mlevenih pečenih lešnika
100 g mlevenih ovsenih pahuljica
200 g samlevenih urmi
(bez koštice - to je oko 17 komada sa košticom)
3 kašike otopljenog kokosovog ulja

• Za kremu:

200 g kokosove kreme
(čvrsti deo iz konzerve od 400 g)
200 g tamne čokolade

oko 30 g seckanih lešnika 

петак, 16. децембар 2022.

Punjeni šaran


 Svečana posna trpeza se ne može zamisliti bez dobre ribe. Kada je obogaćena povrćem koje se zajedno sa njom peče u rerni, onda je to kompletan obrok koji će sigurno oduševiti vaše goste.


Ukoliko to već niste radili, trebalo bi da znate da se šaran jednostavno priprema i najveći posao je ustvari da se riba očisti. Posle toga, sve ide lako! Iako obožavam prženu rečnu ribu, šarana volim da pečem u rerni i to ne samo zato da bih izbegla miris prženja u kući. Nadev kojim se šaran napuni pre pečenja je izvanrednog ukusa i to je još jedan veliki plus za ovaj recept. 


Inače, svi potrebni sastojci su nabavljeni u DIS trgovini. Božićni post je u toku i znam da ću u DIS-u pronaći sve ono što je potrebno za posnu trpezu: rečnu i morsku ribu, veliki izbor svežeg voća i povrća, suvo voće i orašaste plodove, kao i mahunarke, a sve to po veoma povoljnim cenama. Kako kaže slogan - Slava se sprema u DIS-u! 



Punjeni šaran


Sastojci:

1,5 kg očišćenog šarana 
1 manji praziluk 
1 manja šargarepa
100 g pirinča dugog zrna DOBRO 
100 g suvih šljiva 
1 kg krompira 

Začini:

So, biber, suvi peršunov list TRI PRSTA
Dodatak jelima sa povrćem DOBRO
200 ml suncokretovog ulja DOBRO 
200 ml belog vina

понедељак, 12. децембар 2022.

Pikantne lisnate kockice

 

S obzirom na to da još uvek traje Svetsko prvenstvo u fudbalu i kućna druženja uz TV, često se nametne pitanje šta poslužiti gostima. Da je fino, jednostavno i izdašno, da je puno ukusa i da dobro ide uz piće.


Ove kockice garantuju uživanje a veoma jednostavno se pripremaju! Toplo pecivo je zimi uvek dobar izbor, posebno ako je bogato nadevom. Još kada je on ovako pikantan, od sira i sudžuka, to je garancija da će se svi otimati za kockicu više!


Ukoliko vam ostane koja, odlične su i sutradan, za doručak ili užinu. I još nešto - kockice se mogu pripremiti i nekoliko dana ranije i nepečene zamrznuti, pa peći neposredno pred serviranje. 




PIKANTNE LISNATE KOCKICE 

Sastojci:

2 x 275 g lisnatog testa
500 g feta sira
2 jajeta
100 g gaude
50 g spanaća
so, biber
100 g sudžuka ZLATIBORAC

Za premaz:

1 jaje
1 kašika jogurta
1 kašika ulja
susam, laneno seme

недеља, 20. новембар 2022.

Slane korpice sa sirom i pršutom

Hrskave korpice napunjene pikantnim nadevom od sira i pršute oduševiće čak i one probirljive!

Pored toga što su veoma ukusne, odličan su izbor za svečanu trpezu jer su i dekorativne pa će se veoma lepo uklopiti sa salatama, slanim pitama i suhomesnatim proizvodima koji su uobičajeno slavsko predjelo. 

Oni koji duže vremena prate moj blog, znaju da veoma rado koristim svinjsku mast. Ne samo da je upotrebljavam za kuvanje pa dinstam i pržim na masti, već je koristim i za slana i slatka testa. Takav je slučaj i sa testom za ove korpice. Videćete da se tako lepo mesi, tako je glatko i samim tim lako za oblikovanje, da ćete se ovom receptu rado vraćati upravo zbog toga. 




Slane korpice sa sirom i pršutom


Testo za korpice:

200 (+50) g belog brašna
50 g žutog kukuruznog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
100 g svinjske masti ZLATIBORAC

Nadev:

500 g svežeg ili krem sira
100 g kisele pavlake
3 kašike pečenog susama
1 crvena barena paprika
1 kašika svežeg vlašca
1 kašičica soli
1/4 kašičice šarenog bibera
100 g suve svinjske pršute ZLATIBORAC

Za dekoraciju:

čeri paradajz
šareni biber
sveže začinsko bilje (bosiljak, peršunov list, mirođija)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...