уторак, 3. јануар 2023.

Mamina griz torta


Recept za Maminu griz tortu je u planu već više od 5 godina, odnosno od momenta kada sam počela da pišem blog. Nije da je nisam pravila u međuvremenu ali nekako se uvek nameštalo da ili nemam vremena za fotografisanje ili se pojede "pre vremena". 


Inače, dok ja nisam počela da je pravim, redovno ju je pripremala moja tetka Spomenka, po receptu moje mame Anđelke i mi bismo se svaki put oduševljavali ukusom i pitali se zašto je ne pravi češće. 
Kada kažem da ima sočnu koru od griza koja je natopljena mlekom, poput one za koh, i bogati nadev sa ukusom karamela, oraha i keksa, sve je jasno. Dakle, u poplavi raznoraznih torti koje se ne peku, čizkejkova i ostalih "instant" kolača, ova torta je nešto potpuno drugačije, nešto što se ne pravi svaki dan a opet, nije komplikovano.


Iako sam dugo zazirala od pripreme zbog toga što je potrebno da se šećer za nadev prvo istopi i tu je potrebna malo veća pažnja - verujte, ukoliko ovo još uvek niste radili, jednostavno je. Potrudila sam se da u receptu što detaljnije opišem pripremu i kada se isprate svi koraci, garantujem odličan rezultat! U maminom receptu su mere za nadev izražene u šoljama od 250 ml a kako taj merni sistem retko koristim (posebno kada su torte u pitanju), ja sam ipak sve izmerila pa zapisala i mere u gramima. 



Mamina griz torta

Sastojci:

• Kora:

6 jaja
prstohvat soli
4 pune kašike šećera
6 kašika vode
6 punih kašika pšeničnog griza
1 puna kašičica praška za pecivo

• Preliv:

500 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera

• Nadev:
(šolje su od 250 ml)

Šolja šećera (200 g)
Šolja i po mleka (400 ml)
3 pune kašike pšeničnog griza
Šolja i po mlevenog keksa (150 g)
Šolja mlevenih oraha (100 g)


• Priprema kore:

Belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg i ostaviti na stranu.
Žumanca mutiti sa šećerom dok se ne istopi. Potom dodati vodu, griz i prašak za pecivo. Odložiti mikser i u smesu ručno, u nekoliko navrata, dodati belanca. Mešati špatulom prevrćući smesu. 
Dno okruglog kalupa (24 cm) postaviti pek papirom a stranice podmazati (ili, ako ćete tortu ostaviti u kalupu, podmazati ceo kalup i posuti brašnom).
Pripremljenu smesu izliti u kalup i koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 30 minuta.



Dok se kora peče, ugrejati mleko sa šećerom. Vruću pečenu koru izbockati viljuškom pa pažljivo, u više navrata, zaliti vrućim mlekom. Ja sam koru prebacila na tanjir i stavila oko nje obruč pa je malo mleka iscurelo, ali ga je kasnije upila.
Natopljenu koru vratiti u toplu rernu da polako upije mleko i nabubri. 




• Priprema nadeva:

U dublju šerpu sipati šećer pa šerpu staviti na tihu vatru da se šećer otopi i karamelizuje. Trebalo bi da se u potpunosti istopi i dobije finu karamel žutu boju. Veoma je važno paziti da ne zagori. Dok se šećer topi, mleko ugrejati do tačke ključanja. U istopljeni šećer polako sipati vrelo mleko (pazite, to će malo da prska!), pa stalno mešati varjačom dok se šećer u potpunosti ne istopi u mleku. 



Zatim dodati griz i dalje stalno mešajući kako se ne bi napravile grudvice i kuvati još dve, tri minute dok griz ne omekša i masa se zgusne (ali ipak bude ređa od smese za palačinke).
Kada se smesa prohladi, dodati mleveni keks i orahe i dobro promešati. Nadev odmah sipati preko kore pa tortu vratiti u frižider i ostaviti najmanje 6 sati da se dobro rashladi. 



Sutradan, ukrasiti umućenom slatkom pavlakom ili šlagom i posuti mlevenim orasima pa servirati.











2 коментара:

  1. Fina starinska torta, pa još s mokrim biskvitom, super. No, ima nešto što se uvijek pitam kad su mjere na žlice. Žlica je: vrhom puna žlica, ili poravnata. To nije baš svejedno, nije ista količina. Jeko molim pojašnjenje. Topli pozdrav od moresi60

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro pitanje i sugestija da naglasim i u receptu: u pitanju su vrhom pune kašike a jaja su M klasa (65 g). Slažem se, nije uopšte svejedno 😃 Lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...