среда, 15. новембар 2017.

Damen kapric



Damen kapric je starinski kolač koji se ranije često pravio na ovim prostorima, u Vojvodini, dok ga nisu potisnule neke nove, modernije poslastice. Inače je mađarskog porekla. U prevodu, ime kolača bi značilo "ženske bubice, mušice, inat...", a sećam se da sam davno gledala jednu emisiju čuvenog Vokija Kostića i da ga je on zvao Ženska ćud ;)

Moja baka Pelagija ga je takođe često pravila, jer su se u ono posleratno vreme skuplji i kvalitetniji kolači pravili retko, najčešće za Uskrs, Božić i za svečare :) Tako da je ovaj kolač, pored običnog rolata sa pekmezom, kolača "na kurzovini" i pita od rastezanog testa, bio onaj kec u rukavu za običnu nedelju. A reforma, orasnice, šape, carigradske i čokoladne oblatne i mnogi drugi skuplji kolači su deserti koje je pravila za svečane prilike.


Mere za Damen kapric su, kao i u većini njenih recepata, izražene u šoljama i kašikama, imala je ona vagu, ali joj je verovatno ovako bilo brže :))


E sad, zašto sam ime bloga vezala baš za ovaj kolač, nema jasnog objašnjenja, osim možda što verujem da sam baš od baka Pele nasledila specifičnu životnu energiju koja nosi i gura i kad se kaže "kapric", više volim da ga tumačim u takvom, pozitivnom značenju ;) A naravno, kakva bih dama bila da me ponekad ne ponesu i one male ženske "bubice" ;)








Sastojci



Za koru:
4 žumanceta
4 kašike šećera
80 g masti (pola šolje)
1 dl mleka (pola šolje)
200 g brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
1 puna kašičica rendane limunove korice

400 g džema od kajsija
80 g mlevenih oraha


Za šam:
4 belanceta
1 kašika limunovog soka
8 kašika šećera


Čupava pita s pekmezom


Ova pita je jedan od kolača koji najčešće pravim. Uvek imam sve sastojke koji su mi potrebni da bih je napravila a svi je obožavamo. Zgodna je kada vam se neko najavi da će doći, jer se pripremi za 15-ak minuta i potrebno je samo da se ispeče. Može se jesti i topla, iako je najlepša kada odstoji i dobro se rashladi.
I još nešto, što je važno da se naglasi - ovo testo se ne mesi, nije vam potrebna oklagija da biste kolač spakovali u pleh za pečenje. Naprotiv, smesa, koja će biti mrvičasta, se samo istrese u pleh i utapka rukama :) Što je, priznaćete, veliko olakšanje za početnike u kuvanju a i ne "prljate" sto ili podlogu za rad, jer se pripremi u jednoj činiji i dovrši direktno u plehu :))



Čupava pita s pekmezom

Sastojci: 

500 g brašna 
2 kašičice praška za pecivo 
200 g šećera 
1 jaje 
200 g masti 
4 pune kašike mlevenih oraha 
450-500 g pekmeza 
2 narendane jabuke (ili desetak kajsija, šljiva)
po želji: kardamom, cimet, musk.oraščić 
1 dl soka po izboru 

уторак, 14. новембар 2017.

Hrskavi slani tart




Sad da me neko pita i da moram da odlučim da li više volim slani ili slatki tart, tačno ne bih znala šta da kažem! Ne znam ko je izmislio i jednu i drugu varijantu, ali skidam kapu za nešto tako savršeno spakovano - dole fina prhka podloga, a gore kremasti nadev :) Ovaj slani tart mi je jedan od najdražih i često ga pravim, a i moja ćerka i dragi ga obožavaju. Kada sam, pre par godina, malo koketirala sa hrono ishranom, tada sam ga pravila skoro dva puta nedeljno - napravim ga uveče i moji ukućani ga jedu za večeru, a mene ujutro sačeka koje parče, za doručak ;)



Hrskavi slani tart
  
Sastojci

1. Za podlogu:

120 g ražanog brašna
100 g belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake
100 g hladnog maslaca
6 kašika ledene vode

2. Za nadev:

120 g (dve vezice) sveže blitve (ili manja narendana tikvica)
2 jaja
100 g sira (krem sir ili sitni, sremski)
2 dl kiselog mleka
1 kašičica soli
80 g slanine
2-3 kašike susama

Lešnik gnezda



Lešnik gnezda su sitni kolači koje obavezno pravim za sva veća slavlja. Inače, jedan od najomiljenijih i najviše isprobavanih recepata koji sam objavila na Coolinarici. Jednostavno se prave (mogu i deca da učestvuju u njihovoj pripremi ;)), veoma su dekorativna a od ove mere ih ispadne zaista mnogo. Postupak može i da se na neki način olakša time što se smesa napravi ranije i ostavi u frižideru da se stegne a  kuglice se oblikuju kasnije. Pa, da krenemo...




Lešnik gnezda


Sastojci:

200 ml vode

200 g šećera 
150 g maslaca ili margarina 
100 g čokolade 
150 g mlevenih pečenih lešnika 
250 g mlevenog keksa
I još:
150 g mlevenog lešnika za valjanje
150 g čokoladnog krema za punjenje


Vanil krem štrudla



Ova štrudla je jedna od poslastica koju često pravim, posebno kada očekujem veće društvo jer je izdašna, brzo se priprema a najbolja je ako se napravi dan ranije kako bi se dobro rashladila, nakon čega ju je mnogo lakše iseći i servirati. Volim da je pravim i ako negde idemo, pa sam je često nosila i u goste - samo je pre polaska isečem, parčiće poslažem u veću kutiju i pred polazak pospem prah šećerom.
Možete je praviti i sa pudingom od čokolade. Vremenom, meni je ta varijanta postala mnogo draža i najčešće je pravim upravo tako!



Vanil krem štrudla

Sastojci: 


500 gr kora za pite (srednje debljine, sadrže oko 16-18 listova u pakovanju)

• Za prvi fil: 
3 veća jajeta
3 kašike šećera
1 šolja (2 dl) ulja
pola šolje pšeničnog griza
1 šolja jogurta
1 kesica praška za pecivo


• Za drugi fil:


1 l mleka

9 kašika šećera
3 kesice pudinga od vanile
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...