понедељак, 29. април 2024.

Čokoladna mus torta



Za velike ljubitelje čokoladnih, kremastih torti, evo torte baš takvog, raskošnog ukusa! Sa samo jednom tankom, sočnom korom i jednom svilenkastom kremom, odnosno musom. Priprema je brza i mnogo više vremena je potrebno da se torta dobro rashladi i stegne, tako da je možete napraviti i dva dana pre nego što ćete je servirati.



Čokoladna mus torta



Sastojci:

Kora:

100 g čokolade
75 g maslaca
2 jaja
70 g šećera
1 kašika ruma
30 g brašna
prstohvat soli

Mus:

300 g čokolade
3 jaja
30 g šećera u prahu
400 ml slatke pavlake

Glazura:

100 ml slatke pavlake
100 g čokolade

Priprema kore:

Čokoladu i maslac iseckati, staviti u činijicu i otopiti na pari (ili u mikrotalasnoj). Jaja i šećer mikserom penasto umutiti pa ručno umešati otopljenu čokoladu i maslac. Na kraju dodati prosejano brašno, so i rum. 
Okrugli kalup za pečenje (20 cm) podmazati i posuti brašnom. Smesu sipati u kalup pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 140 stepeni oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi u kalupu.



Priprema čokoladnog musa:

Jaja umutiti sa šećerom u prahu. Možete ih kuvati na pari na dva načina: prvi je da koristite spacijalni lonac predviđen za kuvanje na pari. Drugi način je da činiju u kojoj su jaja umućena sa šećerom stavite iznad šerpe sa ključalom vodom i uz stalno mešanje kuvate oko 10 minuta da se jaja termički obrade tj. skuvaju na pari. Zatim dodati izlomljenu čokoladu, mešati da se otopi pa skinuti sa vatre. 
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Kada se fil od jaja i čokolade ohladi, u nekoliko navrata dodati umućenu slatku pavlaku i miksirati najslabijom brzinom miksera da se smesa poveže. Zatim mus sipati preko ohlađene kore pa tortu ostaviti u frižider da se dobro rashladi. 






Priprema glazure:

Slatku pavlaku i čokoladu otopiti (pazite da smesa ne provri). Kada se prohladi, sipati preko rashlađene torte pa vratiti u frižider na još sat vremena da se glazura stegne. Ukrasiti blanširanim listićima badema ili narendanom čokoladom, pa iseći i servirati. 








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...