уторак, 16. април 2024.

Punjena pogača LOPTICA


Divna, vazdušasta pogača, načinjena od loptica punjenih sirom i spanaćem, uvek je dobro rešenje za praznike. Kada zamiriše iz rerne, teško da će iko odoleti ovako lepom pecivu.


Jednostavno se priprema i izdašna je. A ono što posebno volim kada su ovakva peciva u pitanju je to što nož nije potreban! Pogača je kompaktna, ali se sastoji iz loptica koje se prosto listaju i vrlo lako odvajaju jedna od druge. Testo je masno i penasto, veoma ukusno! Definitivno, jedna od najlepših koje sam pravila.




Punjena pogača LOPTICA


Testo:

600 (+50 g) g brašna
300 ml mleka
25 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
100 g svinjske masti (ili putera)
1 jaje
1 belance 

Nadev:

160 g feta sira
40 g kisele pavlake
40 g svežeg spanaća

Premaz:

100 ml ulja
1 žumance
semenke susama 

Priprema:

1. U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera i izmrvljen kvasac, promešati da se kvasac rastvori i ostaviti desetak minuta da zapeni. 
U činiju za mešenje staviti mast, jaje, žumance so i šećer pa promešati. Potom dodati aktivirani kvasac a onda postepeno dodavati brašno. Umesiti meko testo pa činiju pokriti i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da testo naraste. 

2. Naraslo testo izručiti na podlogu posutu brašnom i podeliti na 12 jednakih delova. Od testa oblikovati loptice pa ih poslagati na poslužavnik. Loptice pokriti čistom suvom krpom (da se testo ne suši) i ostaviti 15 minuta da se testo odmori.



3. Za to vreme, u činiji pomešati feta sir, kiselu pavlaku i sitno iseckani sveži spanać. Ukoliko koristite spanać iz zamrzivača, prethodno ga odledite i dobro ocedite. 

4. Na podlogu za rad staviti lopticu testa i spljoštiti je rukama ili razvući oklagijom. Na sredinu staviti kašiku nadeva od sira i spanaća. Zatim skupiti rubove testa ka sredini kako bi se nadev zatvorio. Krajeve dobro pritisnuti kako se ne bi otvorili i oblikovati lopticu, pa je blago spljoštiti.
Na isti način uraditi sa svim ostalim lopticama testa i nadevom.



5. Okrugli kalup za pečenje (24 cm) obložiti podmazanim pek papirom.
Ulje sipati u dublji tanjir. Nadevene kuglice blago pritisnuti pa svaku provući kroz ulje. Zatim ih naizmenično slagati uz rub kalupa tako da se do polovine preklapaju. Poslednju kuglicu staviti u sredinu. Kalup prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 15 minuta da se testo odmori.




6. Rernu uključiti na 180 stepeni. Umućenim žumancetom premazati pogaču. Po lopticama posuti susam i crni kim. Pogaču staviti u zagrejanu rernu da se peče i peći oko 35 minuta. Ukoliko porumeni pre vremena, pokriti je alu folijom i dovršiti pečenje. 








Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...