недеља, 15. октобар 2023.

Mrvičasti vanila kolač


 Ovo je moj novi omiljeni hrskavo-kremasti kolač! Još jedan od onih koji se ne mese (već se mrvice samo utapkaju u pleh), sa mirisnom vanila kremom i hrskavim posipom od oraha.


S obzirom na to da je sezona finih jabuka, nekoliko njih je završilo i u kremi, a naravno da se može koristiti i neko drugo voće (kruške, šljive, pomorandže). Ukoliko se koristi crveno voće, na primer višnje ili maline, onda je bolje da se rasporedi po kremi od pudinga nego da se stavi u nju (kao što je u receptu) jer se u tom slučaju izbegava da prilikom mešanja sa pudingom voće pusti sok i oboji kremu.



Mrvičasti vanila kolač


Testo:

500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
250 maslaca
200 g šećera
1 veće jaje
50 ml mleka
130 g iseckanih oraha
1 kašičica cimeta

Krema:

1 l mleka
100 g šećera
3 kesice praška za puding od vanile
500 g očišćenih jabuka

Priprema:

1. Najpre pripremiti kremu. 
Mleko sipati u šerpu, zajedno sa šećerom i staviti na vatru da provri. Odvojiti deo hladnog mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Smesu sipati u provrelo mleko i uz stalno mešanje kuvati dok se puding ne zgusne. 

2. Jabuke očistiti i iseći na kockice. Odmah ih ubaciti u vreo puding i dobro promešati.



3. Za pripremu testa, maslac izvaditi iz frižidera sat vremena ranije kako bi omekšao pa ga iseći na kockice. U dublju činiju staviti maslac, dodati šećer, jaje i mleko i izmiksirati. 
Brašno pomešati sa praškom za pecivo pa dodati u umućenu smesu i kratko izmiksirati, tako da se dobiju mrvice. Dakle, smesa se ne mesi već se samo na kratko sastojci povežu mikserom.


4. Pleh (30x20 cm) podmazati i posuti brašnom. U pleh sipati malo više od polovine mrvičaste smese. Sipati malo ulja na ruke (kako se mrvice ne bi lepile) i dlanovima utisnuti smesu u pleh. 
Preko podloge sipati kremu od pudinga i jabuka. 

5. U ostatak mrvičaste smese sipati iseckane orahe i cimet pa dobro promešati kašikom. Zatim mrvice posuti preko pudinga. Kada se sve utroši, rukama blago utisnuti mrvice u kremu.



6. Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, oko 35 minuta. Rashladiti pa ostaviti u frižideru bar 6 sati kako bi se krema stegla. Tek nakon tog vremena iseći kolač, posuti šećerom u prahu i servirati. 





Ukoliko volite ovakve kolače, pogledajte i recept za Čupavu pitu sa pekmezom. 

2 коментара:

  1. Napravila sam nekoliko puta. Izvrsno!!!
    Veoma slican kolac bez ovog vanila-jabuka krema se kod nas zove "Cupava Kata"
    E, ovo je isto to al je krem taj koji ceo kolac podize na visi nivo.
    Sve preporuke!!

    Tijana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Tijana, mnogo mi je drago da Vam se kolač svideo. Jeste, osnova recepta je Čupava pita sa pekmezom, koja je nalik Čupavoj Kati :) A vanila fil i jabuke ga čine malo drugačijim od tih, podjednako divnih starinskih poslastica.
      Hvala na poverenju i na preporuci, lep pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...