уторак, 13. јул 2021.

Krem čorba od patlidžana

Kao što sam napisala u prethodnom receptu koji sam objavila, Punjeni plavi patlidžan sa mlevenim mesom i kinoom (klik ➡ recept), prilikom pripreme mi je ostala njihova unutrašnjost koju sam odmah iskoristila u ovoj finoj čorbi. Naravno, dodala sam još malo drugog povrća pa je imala lagani, neutralni ukus. 

Inače, u gotove sve čorbe ovog tipa obavezno stavim i komadić celera, koji im daje kremastu teksturu tako da nema potrebe da se kasnije dodaje pavlaka. Sa ostalim povrćem možete kombinovati a bilo bi dobro da celer ne izostavljate jer čak i mala količina pravi veliku razliku u ukusu i gustini čorbice.



Krem čorba od patlidžana


Sastojci:

1 glavica crnog luka
polovina glavice celera (srednje veličine)
unutrašnjost dva patlidžana srednje veličine
(ili jedan veći patlidžan)
1 manja tikvica
1 ravna kašičica soli
pola kašičice celera
1 kašičica sušenog čubra (ili korijandera)

Priprema:

• Na ugrejanom maslinovom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Odmah ga posoliti. Kada požuti, dodati iseckan celerov koren i dinstati ga uz češće mešanje oko 2, 3 minute.

• Potom u šerpu ubaciti isečen unutrašnji deo plavog patlidžana. Dinstati oko minut i na kraju dodati isečenu tikvicu i začine.

• Kada povrće omekša, već posle minut,dva, sve naliti toplom vodom da ogrezne. Pazite da ne dodajete previše vode kako bi na kraju čorba bila kremasta i gusta. Dovoljno je da voda samo prekrije povrće.

• Kuvati na tihoj vatri oko deset minuta. Za to vreme bi povrće trebalo da u potpunosti omekša. Zatim sve izmiksirati štapnim mikserom ili prebaciti u blender i usitniti. Skinuti sa vatre.


• Čorbu servirati toplu, posutu krutonima i svežim vlašcem. Ukoliko volite, prilikom serviranja možete dodati i malo neutralne pavlake za kuvanje.



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...