петак, 9. јул 2021.

Punjeni plavi patlidžan sa mlevenim mesom i kinoom


Današnji ručak je ustvari delimična reciklaža jučerašnjeg: uvek skuvam veću količinu bolonjeze umaka za testeninu (klik ➡ recept) pa deo zamrznem i imam u rezervi kada nemam vremena da kuvam. Međutim, sada je ostalo vrlo malo za sutradan, tako da sam skuvala kinou i pomešala je sa umakom pa napunila patlidžane i dobila potpuno novo jelo.



Ovde ću napisati varijantu za situaciju kada želite da pripremite sve, od početka do kraja. Za sve to vam neće biti potrebno više od sat vremena a dobijate ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok koji posebno prija leti. Unutrašnji deo patlidžana sam iskoristila za divnu krem čorbu za koju recept sledi uskoro! :)



Punjeni plavi patlidžan sa mlevenim mesom i kinoom

Sastojci:

2 patlidžana srednje veličine
1 manja glavica crnog luka
200 g mlevene junetine
1 manja šargarepa
2 čena belog luka
100 ml paradajz soka
100 ml vode
kašičica soli
pola kašičice bibera
kašičica sušenog origana
pola šolje (100 ml) kinoe
jedna kašičica suvog čubra (ili bosiljka)

Priprema:

• Priprema umaka: na ugrejanoj masnoći propržiti sitno iseckan crni luk. Kada postane staklast, dodati mleveno meso i narendanu šargarepu. Kada meso pobeli, u šerpu staviti sitno iseckani beli luk, so, biber i origano a onda sve naliti vodom i sokom od paradajza pa dinstati oko 20 minuta dok suvišna tečnost ne ispari.


• Kinou oprati pod mlazom hladne vode, staviti u šerpu i naliti sa 200 ml vode pa skuvati i procediti. Biće dovoljno oko 15 minuta da se skuva.


• Patlidžane oprati, osušiti, odseći krajeve i prepoloviti. Svaki izdubiti (taj središnji deo sačuvati za čorbicu), unakrsno zaseći ali pazite da se ne preseče do kraja. Posoliti i ostaviti desetak minuta okrenute presečenom stranom ka dole da ispuste gorčinu. Nakon tog vremena, svaku polovinu isprati pod mlazom hladne vode, posušiti ubrusom, staviti u podmazanu vatrostalnu posudu i zapeći oko 15 minuta na 180 stepeni.


• Pomešati skuvani umak od mlevenog mesa i kuvanu kinou. Dodati još malo soli i čubar.

• Zapečeni patlidžan izvaditi iz rerne, napuniti pripremljenim nadevom i staviti u rernu da se peče još pola sata. Pred kraj pečenja, na svaki patlidžan staviti paradajz isečen na ploške i vratiti u rernu da se dopeče. 


• Servirati toplo, preliveno grčkim jogurtom uz tzatziki salatu.




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...