понедељак, 21. октобар 2019.

Filovana pletena pogača



Kao što kod Tolstoja "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način" tako i kod mene, sve pogače koje pravim, liče jedna na drugu (jer za skoro sve koristim isto testo) a kada je reč o izradi i izgledu, svaka je posebna na svoj način :)

Filovana pogača je jedna od jednostavnijih. Kako god da je savijete i spakujete, pa čak i ako se prilikom izrade testo malo pocepa ili pletenice ne budu jednake, kada se ispeče biće divna. Posebnu lepotu daju i semenke, naročito ako koristite više različitih pa je kontrast veći. Veoma je ukusna i ostaje meka i kada se u potpunosti ohladi. 





Filovana pletena pogača

Sastojci:

• Za testo:

1 kg brašna
1 kockica (40 g) svežeg kvasca
300 ml mleka
300 ml tople vode
150 ml ulja
2 kašike šećera
2 kašičice soli

• Za filovanje:

150 g feta sira
150 g maslaca

• Za premaz:

1 žumance pomešano sa kašikom ulja
semenke: susam, laneno seme, ćurekot

Priprema:


 U toplom mleku razmutiti kašičicu šećera, kašičicu brašna i kockicu svežeg kvasca. Ostaviti na toplom mestu da kvasac zapeni. U činiju za mešenje staviti polovinu potrebne količine brašna, so, šećer, ulje, toplu vodu i aktivirani kvasac. Umesiti glatko testo, uz postepeno dodavanje ostatka brašna. Činiju pokriti i ostaviti oko 45 minuta na toplom mestu da testo naraste.

• Podlogu za rad posuti brašnom i naraslo testo podeliti na 6 loptica jednake veličine. Svaku lopticu posuti brašnom, pa pomoću oklagije razvući u elipsast oblik. Na razvučeno testo staviti malo maslaca i feta sira koji ste iseckli na listiće. Zatim umotati u rolnicu. Na isti način uraditi sa svim ostalim lopticama. 


• Uzimati po dve rolnice i uviti ih jednu oko druge da se dobije pletenica. Prvu pletenicu stavite na centar velikog okruglog pleha (32 cm) koji ste postavili papirom za pečenje. Uviti je u krug, nema veze ako nije pravilan. 
Isto uraditi i sa preostala dva para rolnica - uviti ih u pletenice i nastavljati u krug na onu pletenicu koja je već u plehu. 


• Oblikovanu pogaču premazati žumancetom umućenim sa malo ulja. Pažljivo je posuti semenkama, tako da ih rasporedite da se ne dodiruju jer će, kada se pogača ispeče, biti izraženija razlika između rolnica. Tek tada uključiti rernu da se greje na 180 stepeni (sa ventilatorom ili na 200 stepeni ako pečete bez ventilatora).


• Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, dok ne dobije lepu rumenu boju. Ukoliko počne da rumeni pre vremena, pokrijte je pek papirom ili alu folijom. 



Ideja: Mama1, Coolinarika 





2 коментара:

  1. Ako bi ja ocu pogacu pravila hladnim mlekom, da prenoci u frizideru pa ujutru da pecem? Jel ste probali?

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...