четвртак, 18. јул 2019.

Krostata sa džemom (Crostata alla marmellata)


Pre mesec dana, bili smo na odmoru u Italiji i sa tog puta sam donela jednu jaknu, dva para cipela, tri kile viška i nekoliko odličnih recepata ;) Prvi od njih koji sam isprobala čim sam došla kući je klasik italijanske kuhinje, čuvena Crostata alla marmellata, odnosno Krostata sa marmeladom (džemom). 
Reč je o tartu od prhkog testa koje se premaže džemom i tako se peče. Dakle, krostata je veoma jednostavna prhka pita i u Italiji je često serviraju kao desert posle doručka.


Inače, Italijani su ovaj kolač doveli do savršenstva jer postoje raznorazni nadevi za krostate i džem je svakako najobičniji i najbrži. Meni su posebno fine one sa kuvanim kremama a tek kombinacije sira i voća - divne! 


Krostata sa džemom (Crostata alla marmellata)


Sastojci:

250 g brašna
150 g hladnog maslaca
100 g šećera
prstohvat soli
jedna kašičica narendane limunove korice
1 žumance
2 kašike limunovog soka
2 kašike hladne vode
+
600 g džema 
žumance i kašika ulja za premazivanje

Priprema:

• U činiju za mešenje staviti brašno, šećer, maslac isečen na listiće, so i limunovu koricu a u manjoj činiji izmešati žumance sa vodom i limunovim sokom, pa ga dodati suvim sastojcima i umesiti prhko testo. Testo mesiti vrhovima prstiju, što kraće kako se ne bi grejalo od toplote ruku jer će to uticati na prhkost krostate. 
• Kada se sastojci povežu, testo rastanjiti na veličinu plitkog tanjira, uviti u streč foliju i ostaviti u frižideru da se dobro rashladi - najmanje dva sata a može i duže. Moje testo je odmaralo ceo dan, odnosno 24 časa i bilo je odlično.
• Nakon tog vremena, testo podeliti, tako što će 3/4 biti upotrebljeno za podlogu a preostala 1/4 služi za ukrašavanje. 
• Izrezati pek papir u veličini kalupa za pečenje (26 cm ili malo veći). Papir blago posuti brašnom i na njemu testo pomoću oklagije razviti u krug na debljinu oko pola centimetra. Zatim ga zajedno sa papirom preneti u pekač. Prstima podići testo uz ivice pekača. Rasporediti džem po testu.
• Preostalo testo razviti pa napraviti trakice za ukrašavanje i prekrivanje krostate. Ili pomoću modli izvaditi oblike: kružiće, srca, zvezdice...pa ih rasporediti preko džema.
• Žumance razmutiti sa uljem i time premazati krostatu.
• Peći u predhodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni, oko pola sata. Ukoliko se plašite da keramički kalup ne pukne ako biste ga ubacili u vruću rernu, možete uraditi ovako: sve uradite kao što je gore opisano u receptu, a onda prebacite složenu nepečenu krostatu u neki metalni pleh istih dimenzija i ostavite je u frižideru. Keramički pekač ubacite u hladnu rernu, uključite je da se greje i kada dostigne potrebnu temperaturu, izvadite pekač, u njega ubacite krostatu, vratite u rernu i ispečete je. Najbolje je da vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
• Pečena je kada fino porumeni. Ostaviti je da se u potpunosti ohladi, kako ne bi pucala prilikom sečenja, pa tek onda iseći i servirati posutu šećerom u prahu. 





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...