понедељак, 8. јул 2019.

Džem od kajsija



Već nekoliko dana sam u kajsijama :) Odlično su rodile i žao mi je da to ne iskoristim i skuvam dosta džema, posebno kad se setim kako ih i prošle i pretprošle godine nije bilo. A ove godine, neverovatno koliko ih ima! U planu mi je da skuvam dosta džema, da ih ostavim u zamrzivač kako bih imala i za kolače a nešto ću i da podelim.
Od kada kuvam džem, radim to samo od voća koje rodi u našoj bašti ili koje dobijem od onih kojima je rodilo - komšinice, rodbine... Nikada ne kupujem voće da bih pripremala zimnicu. Jednostavno, imam neku teoriju u glavi da ako voća nema u bašti, neću ni kuvati džem, tj. kuvaću od onoga što je rodilo. Tako sam prošle godine nakuvala pekmeza od šljiva, da ga i sad imam mnogo a nove šljive samo što nisu! :) 


Inače, na Instagramu sam objavljivala delove postupka pripreme džema pa sam dobila mnogo poruka sa pitanjima o količini voća, šećera, detalja vezanih za kuvanje, te sam rešila da sve to ipak objedinim u jednom receptu, iako najpre nisam planirala, jer nekako mislim da svako ima neki svoj recept kome je veran. A čak ni ja ne kuvam uvek isto, jer u zavisnosti od količine voća, nekad kuvam u šerpi na šporetu a nekad u rerni.


Sigurno ste već čuli za postupak kuvanja džema u rerni? Moja zaova tako već godinama priprema džem od šljiva, a meni je palo na pamet da tako kuvam i od drugog voća. Što bi rekao Balašević: "Princip je isti, sve su ostalo nijanse" ;) Pa sam tako do sada kuvala džem od vinogradarskih breskvica, koje i nisu tako ukusne za jelo ali je ukus džema fantastičan! Onda, od krušaka, dunja i naravno kajsija. 

E sad, kada je u pitanju kuvanje džema u rerni, postoji nekoliko prednosti i nedostataka. Glavne prednosti su da je moguće kuvati veću količinu voća (potrebno je samo da imate veći pekač koji staje u rernu), nema prskanja kao kada kuvate na šporetu i nema potrebe da se tako često meša (ja namestim tajmer na 10-15 minuta da me podseti da promešam).
Osnovni nedostatak kuvanja u rerni je - boja! Naime, džem od kajsija koji se kuva u rerni je po pravilu tamniji od onog koji se kuva na šporetu. Znam da se mnogo žena opterećuje bojom koju će džem imati i slažem se da je na oko lepši ako je svetliji, međutim, meni je to apsolutno nebitna stvar pa uvek ako imam veću količinu kajsija to završim u rerni, a kada je manja (do 2 kg), onda kuvam na šporetu. 

Još jedna napomena. Ovo je džem koji sadrži samo voće i šećer. Dakle, bez ikakvih konzervanasa, džemfiksa, želina ili čega sve ne. Isto tako, ne volim dodavanje začina jer mislim da oni samo maskiraju pravi ukus i miris voća. Znači, smatram da je najprostija varijanta ujedno i najukusnija. 

Džem od kajsija

Sastojci:

3 kg očišćenih kajsija 
1,5 kg šećera


Priprema u rerni:

• Zrele kajsije dobro oprati, izvaditi im koštice pa odstraniti eventualna oštećenja i prezrele delove. Iseći ih na četvrtine i staviti u pekač ili šerpu u kojoj ćete kuvati. Dodati šećer, promešati i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 160 -170 stepeni da se peku. U početku, dok se šećer ne otopi, trebalo bi češće da se promeša kako šećer ne bi goreo, a nakon toga biće dovoljno promešati na svakih 10-15 minuta. 
• Na pola kuvanja, kada su kajsije već omekšale, šerpu izvaditi iz rerne, sve izmiksirati štapnim mikserom i vratiti u rernu da se kuva. Kada džem dostigne pravu gustinu, videćete kako prilikom mešanja ostaje trag na dnu pekača. S tim da se svaki džem prilikom hlađenja još malo zgusne, pa bi i o tome trebalo voditi računa kada ćete prekinuti kuvanje odnosno sami odredite trenutak kada budete zadovoljni gustinom. 


Obično kuvam više tura džema, pa ostavim i gušći i ređi. Gušći džem mi je potreban za filovanje vanilica, jer ne volim kada prilikom spajanja vanilica curi :) a ređi najčešće koristim za palačinke i žarbo ;)

• Kada je džem skuvan, u tepsiju stavim čiste suve tegle i poklopce i ubacim ih zajedno u rernu da se sterilišu na 100 stepeni. Čim rerna dostigne temperaturu od 100 stepeni, izvadim ih i u vruće tegle sipam vruć džem. Bilo bi dobro da u ovom trenutku navučete rukavice i koristite krpe, kako se ne biste opekli. U svaku teglu najpre stavim veliki plastični točir sa širokim grlom - sjajna stvar da ne umažete rub tegle i lakše sipate džem! Kada napunim sve tegle, koje i tokom sipanja ne vadim iz tepsije, sve zajedno vratim u još uvek toplu rernu i ponovo je uključim na 100 stepeni. Na taj način će se na vrhu džema uhvatiti tanka korica koja ga štiti od kvarenja. Čim rerna dostigne tu temperaturu, isključim je a tegle sa džemom ostavim u toploj rerni i ne otvaram je dok se u potpunosti ne ohlade. Najčešće to radim uveče pa ih tek ujutro izvadim i dobro zavrnem poklopce. 


Džem čuvam na tamnom i hladnom mestu a kada otvorim teglu, ukoliko se odmah sve ne potroši, prebacim je u frižider. 

• Na isti način kuvam i džem na šporetu:

Kada voće na pola kuvanja omekša a šećer se istopi, izmiksiram štapnim mikserom. Zatim, uz češće mešanje kuvam do željene gustine i vruć džem sipam u vruće tegle. Kratko zapečem u rerni i ostavim da se u njoj ohladi. To je to! 
Osnovna prednost kuvanja džema u šerpi na šporetu je to što možete kuvati manju količinu voća, pa sve to nekako ni ne osetite kao poseban posao, jer em se brzo skuva em uradite još neke poslove po kući ;) I naravno, bićete srećni što ćete dobiti onu famoznu svetlu boju džema, ukoliko vam je i to bitna stavka u životu ;)

Muzička tema:





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...